Теми статей
Обрати теми

Особливості відображення у ф. № 1ДФ зарплати померлого працівника

Державна фіскальна служба України
Яким чином відображається в Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ заробітна плата померлого працівника, яка виплачується спадкоємцю?

Перехід прав та обов’язків від особи, яка вважається померлою, до інших осіб ст. 1216 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) розглядається як «спадкування».

Об’єктом спадщини виступають права та обов’язки спадкодавця. А спадкоємцями є особи, вказані у заповіті, якщо його було складено, або особи, визначені ст. 1261 — 1265 ЦКУ, залежно від їх черговості.

Особливості спадкування деяких видів прав та обов’язків визначено у гл. 84 ЦКУ. Так, відповідно до ст. 1227 ЦКУ суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності — входять до складу спадщини.

Норми, що передбачають виплату заробітної плати померлого працівника членам його сім’ї, викладені у розпорядженні Ради Міністрів Української РСР «Щодо видачі заробітної плати, не одержаної до дня смерті робітника чи службовця» від 22.11.84 р. № 620-р та в постанові Ради Міністрів СРСР «Про порядок видачі заробітної плати, яка не була отримана до дня смерті робітника чи службовця» від 19.11.84 р. № 1153.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини ( ст. 1270 ЦКУ).

Згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 р. № 4, сума заробітної плати, яка не була одержана померлим працівником та виплачується податковим агентом членам його сім’ї, відображається у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознакою доходу «101» із зазначенням ідентифікаційного номера такого померлого працівника.

При цьому отримання заробітної плати у вигляді спадщини, яка виплачується спадкоємцям нотаріусом, відображається ним у Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ з ознаками доходів «113», «114» або «115» залежно від ступеня споріднення.

За матеріалами, розміщеними на Загальнодоступному
інформаційно-довідковому ресурсі Державної фіскальної служби України
(zir.minrd.gov.ua)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі