Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Вартість документів про освіту зменшено

Кабмін на виконання вимог ст. 7 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII затвердив постанову «Про документи про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка» від 31.03.2015 р. № 193, у якій визначено, що гранична вартість виготовлення документа про вищу освіту державного зразка не повинна перевищувати 2 нмдг — 34 грн.

Також затверджено перелік інформації, що повинна міститися в документах про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка. Таку інформацію формують вищі навчальні заклади з використанням Єдиної державної електронної бази з питань освіти та зазначають у дипломі молодшого бакалавра (молодшого бакалавра з відзнакою) та додатках до них українською мовою, а в дипломах бакалавра (бакалавра з відзнакою), магістра (магістра з відзнакою), доктора філософії, доктора наук, додатку до диплома європейського зразка, що виготовляється за формою, затвердженою Європейською кредитною трансферно-накопичувальною системою, Радою Європи і UNESCO/CEPES, та додатку до диплома доктора філософії європейського зразка — українською та англійською мовами. При цьому у разі наявності в дипломі будь-яких розбіжностей перевагу має текст українською мовою.

Крім того, визначено, що документи про вищу освіту та наукові ступені державного зразка та додатки до них, видані до набрання чинності цієї постановою, є дійсними та не підлягатимуть обміну.

Кабміном надано доручення Міністерству освіти і науки у місячний строк затвердити форму документів про вищу освіту (наукові ступені) державного зразка та додатків до них.

Держстатистики запустила новий сервіс: дізнайтесь, яку звітність маєте подавати протягом року

Ви маєте змогу отримати інформацію про те, які форми державних статистичних спостережень має подавати ваша організація (установа, заклад) упродовж поточного року до органів державної статистики.

Для отримання переліку форм необхідно ввести ваш код ЄДРПОУ на сайті http://rsp.ukrstat.gov.ua/edrpou

Чи здійснювати бюджетникам профспілкові відрахування у 2015 році

Мінсоцполітики нагадало, що ст. 44 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.99 р. № 1045-XIV та ст. 250 КЗпП передбачене зобов’язання роботодавців відраховувати кошти первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, але не менше ніж 0,3 % фонду оплати праці з віднесенням цих сум на валові витрати, а у бюджетній сфері — за рахунок виділення додаткових бюджетних асигнувань.

Проте, враховуючи складну економічну ситуацію в державі, п. 9 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» від 28.12.2014 р. № 80-VIII встановлено наступне: положення вищезазначених законодавчих актів застосовуються у порядку та розмірах, встановлених КМУ, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соцстрахування.

Такі роз’яснення надало Мінсоцполітики в листі від 19.03.2015 р. № 3791/8/14-15/10.

Як відображати мобілізованих працівників у статзвітності з праці

Держстатистики у листі від 04.07.2014 р. № 09.3-6/145-14 надала роз’яснення щодо відображення у формах державної статзвітності з праці працівників, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, та за якими на особливий період, але не більше як один рік зберігаються місце роботи (посада) та середній заробіток.

Так, Держстатистики рекомендує:

— у ф. № 1-ПВ (квартальна) «Звіт з праці» працівників, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, відображати лише у рядку 3070 «Облікова кількість штатних працівників на кінець звітного періоду». При цьому вищезгадані працівники не включаються до середньооблікової кількості штатних працівників за аналогією з працівниками, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами та для догляду за дитиною. Так само не слід їх відображати і в показниках руху кадрів та фонду робочого часу;

— у ф. № 1-ПВ (місячна) «Звіт з праці» нарахування згаданим працівникам відображати у показнику рядка 1020 «Фонд оплати праці усіх працівників», без відображення їхньої кількості у рядку 1040 «Середньооблікова кількість штатних працівників».

Мінсоцполітики про підвищення посадового окладу соціальним працівникам

Мінсоцполітики в листі від 12.12.2014 р. № 1613/13/84-14 виклало свою позицію стосовно права соціальних працівників на підвищення окладу.

При включенні до переліку посад (професій) працівників, які мають право на підвищення посадових окладів у зв’язку зі шкідливими й важкими умовами праці, затвердженого додатком 3 до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519, були враховані функціональні обов’язки працівників, що передбачають виконання роботи в особливих умовах, відмінних від нормальних. Для кожної категорії працівників ці особливі умови праці є різними.

Абсолютний розмір кожного підвищення встановлюється окремо один від одного у відсотках до схемного посадового окладу (тарифної ставки).

Право на підвищення окладу на 20 % відповідно до п.п. 8 п.п. 2.4.5 зазначених Умов також має перукар, який виконує послуги з миття голови, прості, класичні чоловічі, жіночі, дитячі стрижки тощо.

Відповідно до п.п. 12 п.п. 2.4.5 цих Умов конкретний перелік посад працівників, яким оклади підвищуються у зв’язку зі шкідливими і важкими умовами праці, затверджується керівником установи за погодженням із профспілкою залежно від функціональних обов’язків та обсягу роботи в цих умовах. Зокрема, для працівників, посади яких передбачені переліком посад (професій), зазначених у додатку 3 до Умов, установлення такого підвищення є обов’язковим.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі