Теми статей
Обрати теми

Чи можна придбати телефонний апарат вартістю більш ніж 600 грн.

Олександр ЛЕВІЧЕВ, завідувач сектору контролю установ і організацій, які фінансуються з бюджету, Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції
Чи може бюджетна організація придбати телефонний апарат з двома переносними слухавка- ми, вартість якого перевищує 600 грн.? Чи підпадає такий апарат під обмеження щодо купівлі радіоапаратури вартістю не більше 600 грн., установлене постановою КМУ від 04.04.2001 р. № 332? (м. Харків)

Усі бюджетні організації мають додержуватися граничних розмірів витрат, визначених постановою КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів» від 04.04.2001 р. № 332.

Ця постанова є чинною та визначає граничні розміри витрат, які можуть провести бюджетні організації для закупівлі визначеного в цій постанові майна.

Так, цим документом установлено, що бюджетні організації можуть придбавати теле- і радіоапаратуру, відеотехніку для службових кабінетів вартістю не більше 600 грн.

Але телефонні апарати не належать до теле-, радіоапаратури або відеотехніки. Телефонні апарати належать до електротехніки.

У Переліку видів виробів, які віднесено до складної побутової техніки, затвердженому наказом Міністерства машинобудування, військово-промислового комплексу і конверсії України від 30.09.96 р. № 306, було визначено, що радіотелефони, телефони, телефакси належать до побутових приладів електронної техніки.

До радіоелектронної побутової апаратури ж належать: телевізійна апаратура, радіоприймальні прилади, апаратура магнітного запису та відтворення, відеоапаратура тощо.

І хоча цей Перелік не так давно втратив чинність, сама суть радіоапаратури та електротехніки залишилась незмінною.

Тож вважаємо, що обмеження у сумі 600 грн. до телефонних апаратів не застосовується.

Не слід забувати і про Заходи щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затверджені постановою КМУ від 01.03.2014 р. № 65 (далі — Заходи, постанова № 65)(ср. ) .

Пунктом 1 цих Заходів передбачено припинення придбання побутової техніки.

Примітками до Заходів дозволено лише придбання побутової техніки за рахунок коштів спеціального фонду державного бюджету, отриманих на вказану мету як гранти, міжнародна технічна допомога, благодійні внески.

Ці Заходи стосуються коштів державного бюджету. Але в той же час п. 13 постанови № 65 органам місцевого самоврядування рекомендовано також затвердити заходи щодо економного та раціонального використання бюджетних коштів.

Тож якщо у вашому регіоні прийнято аналогічні заходи, то придбавати телефон за кошти загального фонду взагалі не можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі