Теми статей
Обрати теми

Які студенти зараховуються на повне державне утримання в навчальних закладах

Людмила КУНГУРЦЕВА, головний спеціаліст відділу праці та нормативно-інформаційного забезпечення
Чи користуються правом позаконкурсного зарахування до вищих навчальних закладів абітурієнти з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також особи з їх числа? Які студенти зараховуються на повне державне утримання в навчальних закладах? (м. Київ)

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII громадяни України мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних вищих навчальних закладах на конкурсній основі відповідно до стандартів вищої освіти, якщо певний ступінь вищої освіти громадянин здобуває вперше за кошти державного або місцевого бюджету.

Нагадаємо: українське законодавство передбачає в обов’язковому порядку надавати пільгові умови для кількох категорій абітурієнтів.

До пільговиків, яких зараховують до вищих навчальних закладів поза конкурсом, згідно з Умовами прийому на навчання до вищих навчальних закладів України в 2015 році, затвердженими наказом Міносвіти від 15.10.2014 р. № 1172, належать:

— особи, яким відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII надано таке право; інваліди I, II груп та діти-інваліди віком до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраним напрямом (спеціальністю), відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» від 21.03.91 р. № 875-XII;

— громадяни, які мають такі пріоритети відповідно до законів України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII та «Про підвищення престижності шахтарської праці» від 02.09.2008 р. № 345-VI;

— члени збірних команд України, що брали участь у міжнародних олімпіадах, перелік яких визначено центральним органом виконавчої влади у галузі освіти і науки; чемпіони і призери Олімпійських і Паралімпійських ігор — за спеціальностями в галузі фізичної культури та спорту.

У 2015 році із цього списку пільговиків виключили соціально незахищені категорії населення у нашій державі.

Таким категоріям осіб надано право на першочергове зарахування у вищі навчальні заклади в разі отримання однакових з іншими абітурієнтами конкурсних балів.

Зокрема, правом на першочергове зарахування до вищих навчальних закладів користуються особи, яким відповідно до Закону України «Про охорону дитинства» від 26.04.2001 р. № 2402-III надане таке право, а саме: дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, та іншим категоріям дітей, які потребують соціального захисту, у тому числі дітям з багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро і більше дітей, за умови наявності у них достатнього рівня підготовки.

Правові, організаційні, соціальні засади та гарантії державної підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа визначає Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. № 2342-IV (далі — Закон № 2342), який є складовою частиною законодавства про охорону дитинства.

Статус дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, — визначене відповідно до законодавства становище дитини, яке надає їй право на повне державне забезпечення й отримання передбачених законодавством пільг та яке підтверджується комплектом документів, що засвідчують обставини, через які дитина не має батьківського піклування.

Згідно з ч. 1 та 3 ст. 8 Закону № 2342 держава здійснює повне державне забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також осіб з їх числа.

Правом на повне державне забезпечення в навчальних закладах при продовженні навчання до 23 років або до закінчення відповідного навчального закладу користуються:

— діти-сироти;

— діти, позбавлені батьківського піклування (крім тих, що перебувають під опікою);

— особи віком від 18 до 23 років, у яких у віці до 18 років померли або загинули батьки,

— особи, які були віднесені до дітей, позбавлених батьківського піклування;

— студенти, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків.

Тобто держава відповідно до законодавства здійснює повне фінансове забезпечення утримання абітурієнтів, які до досягнення 23 років зараховані на навчання до вищих навчальних закладів, у період здобуття ними вищої освіти.

Теги студент
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі