Теми статей
Обрати теми

Щодо виконання ремонтних робіт власними силами організації

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України
Лист від 15.05.2015 р. № 8/15-232-15

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розглянуло лист <…> щодо виконання ремонтних робіт власними силами організації, що експлуатує будинок, і з питань компетенції роз’яснює.

Роботи з заміни вікон та дверей можуть бути віднесені як до поточного, так і до капітального ремонту.

Для визначення виду ремонтних робіт (капітальний чи поточний ремонт) доцільно застосовувати наказ Держжитлокомунгоспу України від 10.08.2004 р. № 150 «Про затвердження Примірного переліку послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень будинків, споруд», зареєстрований у Мін’юсті України 21.08.2004 р. за № 1046/9645.

Виконання будівельних робіт (нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт, технічне переоснащення та реставрація) має здійснюватися відповідно до затвердженої в установленому порядку проектної документації.

Незалежно від способу виконання капітального ремонтну (господарський або підрядний) проектна документація розробляється відповідно до Порядку розроблення проектної документації на будівництво об’єктів, затвердженого наказом Мінрегіону від 16.05.2011 р. № 45 та зареєстрованого в Мін’юсті 01.06.2011 р. за № 651/19389, та ДБН А.2.2-3-2012 «Склад та зміст проектної документації на будівництво» (ДБН). Згідно з п. 4.6 ДБН при капітальному ремонті об’єктів допускається здійснювати проектування в одну стадію — Робочий проект. В окремих обґрунтованих випадках при поліпшенні експлуатаційних показників введених в експлуатацію в установленому порядку об’єктів будівництва допускається розроблення лише дефектного акта, у якому визначаються фізичні обсяги робіт та умови їх виконання, а також складається кошторисна документація (п. 8.4 ДБН).

Перед затвердженням проектної документації на будівництво, у тому числі з капітального ремонту, здійснюється її експертиза відповідно до Порядку затвердження проектів будівництва та проведення її експертизи, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.05.2011 р. № 560.

Звертаємо увагу, що поточний ремонт не підпадає під дію Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 р. № 1396 «Про ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури» встановлені загальні вимоги щодо ліцензування господарської діяльності, пов’язаної з будівництвом об’єктів архітектури, які за складністю архітектурно-будівельного рішення та (або) інженерного обладнання належать до IV і V категорії складності. Ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із будівництвом об’єктів інших категорій складності, не потребується.

Начальник Управління Л. Шоломицька

Коментар редакції

Розроблення проектної документації: роз’яснює Мінрегіонрозвитку, будівництва та ЖКГ

У листі, що коментується, Мінрегіонрозвитку, будівництва та ЖКГ роз’яснює, у яких випадках необхідно розробляти проектну документацію.

Так, виконання будівельних робіт, під якими розуміється нове будівництво, реконструкція, капітальний ремонт, технічне переоснащення та реставрація, має здійснюватись відповідно до затвердженої в установленому порядку проектної документації.

Як бачимо, роботи з поточного ремонту сюди не відносяться, а отже, і не потребують розроблення та затвердження проектної документації.

Мінрегіонрозвитку, будівництва та ЖКГ у листі звернуло увагу на те, що поточний ремонт взагалі не підпадає під дію Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» від 17.02.2011 р. № 3038-VI.

Нагадаємо, що для розмежування ремонтних робіт на поточний та капітальний ремонт доцільно користуватись Примірним переліком послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затвердженим наказом Держкомітету України з питань ЖКГ від 10.08.2004 р. № 150.

Механізм затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи визначений Порядком затвердження проектів будівництва і проведення їх експертизи, затвердженим постановою КМУ від 11.05.2011 р. № 560.

Відмітимо, що згідно з п. 4 цього Порядку проекти будівництва, що реалізуються із залученням бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії (крім випадків, передбачених законодавчими актами), щодо об’єктів загальною кошторисною вартістю до 30 млн грн. затверджують державні підприємства, установи та організації, виконавчі органи сільських, селищних та міських рад.

Крім того, проектна документація розробляється згідно з вимогами Порядку розроблення проектної документації на будівництво об’єктів, затвердженого наказом Мінрегіонрозвитку, будівництва та ЖКГ від 16.05.2011 р. № 45.

Як зазначило Мінрегіонрозвитку, будівництва та ЖКГ, при проведенні капітального ремонту допускається здійснення проектування в одну стадію, тобто складання лише робочого проекту. А в окремих випадках при поліпшенні експлуатаційних показників введених в експлуатацію об’єктів будівництва допускається розроблення лише дефектного акта.

Тетяна СТАНКУС, економіст-аналітик

Теги ремонт
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі