Теми статей
Обрати теми

Про внесення зміни до пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати

Постанова від 29.07.2015 р. № 542

Кабінет Міністрів України постановляє:

Внести зміну до пункту 4 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 р. № 100, доповнивши його абзацом такого змісту:

«Працівникам, які були звільнені в запас з військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період та повторно призвані для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, обчислення середньої заробітної плати проводиться з урахуванням норм цього Порядку. У разі коли розрахована в установленому порядку середня заробітна плата є нижчою від середньої заробітної плати, яка зберігалась за працівником протягом періоду попередньої військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, для розрахунку компенсації застосовується середня заробітна плата, яка зберігалась за працівником протягом періоду попередньої військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період.».

Прем’єр-міністр України А. Яценюк

Коментар редакції

Середня зарплата для повторно мобілізованого

У загальному випадку військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації і були звільнені від служби в запас, не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби. Виняток — військовослужбовці, зараховані на службу у військовому оперативному резерві першої черги. Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу у разі їх згоди ( ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.93 р. № 3543-XII).

Якщо мобілізований є найманим працівником, то в установі, організації, де він працював на момент призову, за ним зберігаються місце роботи, посада та компенсується з бюджету середній заробіток ( ч. 3 ст. 119 КЗпП). Причому усі ці блага зберігаються і у разі повторної мобілізації.

Розрахунок середньоденної зарплати для оплати періоду мобілізації потрібно проводити відповідно до п. 2 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), тобто виходячи з виплат за останні два місяці роботи, що передують події, з якою пов’язана відповідна виплата. Для повторно мобілізованого працівника такою подією буде початок проходження служби у зв’язку з повторною мобілізацією. Це означає, що роботодавцю необхідно буде визначити нову середньоденну зарплату.

Дуже часто у разі повторної мобілізації нова середньоденна зарплата виявлялася нижчою за ту, яка виплачувалася «солдату установи» в період першої мобілізації (далі — попередня середньоденна зарплата). Наприклад, за ситуації, коли працівника було демобілізовано і потім знову мобілізовано в одному й тому ж місяці або він перебував у відпустці між демобілізацією — мобілізацією, розрахунок нової середньої зарплати потрібно здійснювати виходячи з «голого» окладу, не враховуючи премії, доплати, надбавки.

КМУ вирішив усунути таку несправедливість. У результаті були розроблені і затверджені постановою від 29.07.2015 р. № 542 доповнення до п. 4 Порядку № 100, які ми сьогодні коментуємо.

Ця постанова набрала чинності з 07.08.2015 р., а отже, роботодавці повинні враховувати її положення при розрахунку та нарахуванні середнього заробітку працівникам, які були повторно мобілізовані в серпні 2015 року.

Якщо у вашій установі є працівник, якого після демобілізації знову мобілізували в серпні 2015 року, ви:

1) розраховуєте йому нову середньоденну зарплату за загальними правилами, встановленими Порядком № 100. Її знаходите шляхом ділення суми заробітної плати, нарахованої за фактично відпрацьовані робочі дні протягом двох місяців, що передують періоду мобілізації, на кількість відпрацьованих робочих днів за цей період.

Якщо протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, середньоденна зарплата обчислюється виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо й протягом цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, середньоденна заробітна плата обчислюється шляхом ділення встановленої йому в трудовому договорі тарифної ставки, посадового (місячного) окладу на середньомісячну кількість робочих днів. У свою чергу, середньомісячна кількість робочих днів визначається діленням на два сумарної кількості робочих днів за останні два календарні місяці згідно із затвердженим графіком роботи установи, організації;

2) порівнюєте нову середньоденну зарплату з показником попередньої середньоденної зарплати;

3) якщо нова середньоденна зарплата більша від попередньої середньоденної, період повторної мобілізації оплачуєте виходячи з розміру нової середньоденної зарплати. У зворотній ситуації — виходячи з розміру попередньої середньоденної.

Закріпимо теорію на прикладі. Припустимо, працівника було демобілізовано в липні 2015 року, а в серпні повторно призвано на військову службу у зв’язку з мобілізацією. У період між демобілізацією та повторною мобілізацією він перебував у щорічній відпустці.

Працівник протягом останніх чотирьох місяців, що передували місяцю мобілізації, не відпрацював жодного дня. Тому розрахунок нової середньоденної зарплати здійснюємо виходячи з окладу. Припустимо, що оклад працівника 2000,00 грн.

Тоді сума нової середньоденної заробітної плати дорівнюватиме:

2000,00 : ((20 + 23) : 2) = 93,02 (грн.),

де 20 і 23 — кількість робочих днів у червні й липні 2015 року відповідно згідно з графіком роботи установи.

Якщо попередня середньоденна зарплата дорівнювала:

1-й варіант — 100,00 грн. У цьому випадку період повторної мобілізації оплачуємо виходячи з попередньої середньоденної зарплати, що дорівнює 100,00 грн.;

2-й варіант — 80,00 грн. Період повторної мобілізації оплачуємо виходячи з нової середньоденної зарплати, що дорівнює 93,02 грн.

Лілія УШАКОВА, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі