Теми статей
Обрати теми

Комунальному підприємству потрібен трансформатор: як його придбати

Маркович Галина, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів — начальник Управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Для комунального підприємства треба придбати трансформатор вартістю 26000 грн. Як це зробити? Виділити кошти з місцевого бюджету на його придбання за КФК 100302 і КЕКВ 2610 або купити трансформатор за рахунок коштів бюджету розвитку за КФК 100202 та КЕКВ 3110, а потім передати комунальному підприємству безоплатно?

Вирішити це питання можна таким чином.

Місцеві органи влади можуть здійснювати внески до статутного капіталу суб’єктів господарювання, що знаходяться у їх власності.

Отже, якщо комунальне підприємство знаходиться у власності даної територіальної громади, сільська рада може здійснювати внески до його статутного капіталу.

Такі видатки відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 71 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) належать до витрат бюджету розвитку і у разі їх планування відображаються за КТКВ 180409 «Внески органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування у статутні капітали суб’єктів підприємницької діяльності» та КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)».

Частиною 4 ст. 78 та ч. 2 ст. 75 Господарського кодексу України від 16.01.2003 р. № 436-IV визначено, що статутний капітал комунального унітарного підприємства утворюється органом, до сфери управління якого воно належить, його розмір визначається відповідною місцевою радою.

Також у сільському бюджеті можуть передбачатися кошти на фінансування програм, пов’язаних з виконанням власних повноважень, затверджених відповідною місцевою радою згідно із законом (п. 2 ч. 1 ст. 91 БКУ).

Відповідно до ст. 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження з управління об’єктами житлово-комунального господарства, побутового, торговельного обслуговування, транспорту і зв’язку, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, забезпечення їх належного утримання та ефективної експлуатації, необхідного рівня та якості послуг населенню.

Тобто сільська рада може затвердити місцеву програму, наприклад, стосовно підвищення ефективності роботи цього підприємства, та передбачити у бюджеті кошти на її реалізацію. У такому випадку кошти плануються за КТКВ 100302 «Комбінати комунальних підприємств, районні виробничі об’єднання та інші підприємства, установи та організації житлово-комунального господарства» та КЕКВ 3210 «Капітальні трансферти підприємствам (установам, організаціям)» — для здійснення капітальних видатків (видатки бюджету розвитку) або КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)» — для здійснення поточних видатків (видатки загального фонду бюджету).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі