Теми статей
Обрати теми

Доплата за вислугу років та надбавка за особливі умови праці для бібліотекаря лікарні

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Чи має право бібліотекар лікарні на доплату за вислугу років та надбавку за особливі умови праці?

Оплата правці працівників закладів охорони здоров’я здійснюється відповідно до Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308).

Праця окремих керівників, фахівців, технічних службовців і робітників закладів охорони здоров’я, що не передбачені цими Умовами, у тому числі й працівників бібліотек, оплачується відповідно до умов оплати праці аналогічних категорій працівників відповідних галузей бюджетної сфери. Це прямо прописано в п. 1.3 Умов № 308. Тому для відповіді на поставлене запитання звернемося до Закону України «Про бібліотеки і бібліотечну справу» від 27.01.95 р. № 32/95-ВР (далі — Закон № 32).

Частиною 6 ст. 30 цього Закону встановлено, що працівники бібліотек мають право на доплату за вислугу років у порядку, встановленому КМУ. Таким порядком є Порядок виплати доплати за вислугу років працівникам державних і комунальних бібліотек, затверджений постановою КМУ від 22.01.2005 р. № 84 (далі — Порядок № 84). Ним передбачено встановлення доплати за вислугу років за основним місцем роботи працівникам публічних, спеціальних та спеціалізованих державних і комунальних бібліотек. Розмір доплати залежить від стажу роботи (тобто якщо стаж роботи понад 3 роки — 10 %, понад 10 років — 20 %, понад 20 років — 30 % посадового окладу).

Що стосується надбавки за особливі умови праці, то право на неї мають працівники державних і комунальних бібліотек (публічних, спеціальних та спеціалізованих), які провадять культурну, освітню, інформаційну, науково-дослідну, методичну діяльність та займають посади, включені до переліку посад згідно з додатком до Порядку № 84 (див. п. 1 постанови КМУ «Про підвищення заробітної плати працівникам бібліотек» від 30.09.2009 р. № 1073). Граничний розмір надбавки — 50 % посадового окладу, а її конкретний розмір встановлюється керівником установи, закладу, організації у межах фонду оплати праці.

Бібліотеки закладів охорони здоров’я віднесені ст. 6 Закону № 32 за призначенням до спеціальних бібліотек. Отже, бібліотекарі, які працюють в бібліотеці закладу охорони здоров’я, як окремому структурному підрозділі цього закладу, мають право на зазначені виплати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі