Теми статей
Обрати теми

Матдопомогу виплатили в місяці підвищення окладу: коригувати зарплату чи ні

Синько Неля, начальник відділу оплати праці в небюджетній сфері Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці
З 01.07.2012 р. посадовий оклад держслужбовця підвищився і був установлений на рівні мінзарплати. Цього місяця працівнику нарахували матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань у розмірі середньомісячної зарплати. Розрахунковий період: травень — червень 2012 року. Чи потрібно було коригувати зарплату на коефіцієнт підвищення окладу при розрахунку матдопомоги?

Згідно з п.п. 3 п. 2 постанови КМУ «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 державним службовцям матеріальну допомогу надають у розмірі, що не перевищує їх середньомісячну зарплату.

Розраховують таку матдопомогу відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), виходячи з виплат за останні два календарні місяці, що передують місяцю її нарахування. У вашому випадку розрахунковим періодом є травень — червень 2012 року. При обчисленні сумарного заробітку в розрахунковому періоді враховують виплати, зазначені в п. 3 Порядку № 100 (ср. ).

Пунктом 10 Порядку № 100 передбачено коригування сум виплат, що обчислюються виходячи із середньої зарплати, при підвищенні посадових окладів відповідно до актів законодавства. Його здійснюють, якщо посадовий оклад підвищувався:

— у розрахунковому періоді для обчислення середньої зарплати;

— у періоді, коли за працівником зберігається середній заробіток.

Тоді зарплату (уключаючи премії та інші виплати, які враховують при обчисленні середньої зарплати) за проміжок часу до підвищення коригують на коефіцієнт їх підвищення (абз. 1 п. 10 Порядку № 100). Виходячи з відкоригованої таким чином у розрахунковому періоді зарплати визначають середній заробіток. Якщо ж підвищення окладів відбулося в періоді, протягом якого за працівником зберігався середній заробіток, щодо цього заробітку здійснюють нарахування лише в частині, що стосується днів збереження середньої зарплати з дня підвищення ставок та окладів (абз. 2 п. 10 Порядку № 100).

Важливо! Основною умовою для проведення коригування є підвищення окладів у розрахунковому періоді або в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток.

Матеріальна допомога — це виплата, яка проводиться у розмірі середньої зарплати. Вона не є збереженням середнього заробітку за певний період часу, тому умовою для проведення коригування при її обчисленні є підвищення посадових окладів у розрахунковому періоді.

Оскільки у вашому випадку посадовий оклад у розрахунковому періоді для обчислення матдопомоги не підвищувався, то підстав для коригування зарплати немає.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі