Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Кабмін дозволив збільшувати штатну чисельність педагогів

Кабмін постановою від 26.05.2015 р. № 434 уніс зміни до своєї постанови «Про економію державних коштів і недопущення втрат бюджету» від 01.03.2014 р. № 65.

Так, змінами в новій редакції викладений п. 9 додатка до цієї постанови. Зокрема, Кабмін дозволив збільшувати штатну чисельність:

педагогічних і науково-педагогічних працівників навчальних закладів;

працівників навчальних закладів, переміщених із тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО;

— працівників навчальних закладів і наукових установ за рахунок працівників навчальних закладів і наукових установ, переміщених із тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО.

Нагадаємо, що до зазначених змін Кабмін дозволяв збільшувати лише штатну чисельність працівників навчальних закладів і наукових установ за рахунок працівників навчальних закладів і наукових установ, переведених із тимчасово окупованої території України і районів проведення АТО.

Постанова № 434 набере чинності з дня її офіційного опублікування.

Умови оплати праці працівників установ соцзахисту дітей і соцобслуговування: шукаємо нове у старому

Мінсоцполітики наказом від 18.05.2015 р. № 526 затвердило механізм оплати праці працівників установ соціального захисту дітей та установ соціального обслуговування (далі — наказ № 526). Цей наказ замінив собою наказ Мінсім’їмолодьспорту від 15.03.2006 р. № 794 (далі — наказ № 794), що регулював аналогічні питання.

Поспішаємо заспокоїти: глобальних змін у результаті такої заміни не відбулося. Але про все по порядку.

У тексті наказу № 526 уточнено, що:

— доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників, за суміщення професій (посад) і за розширення зони обслуговування / збільшення обсягу виконуваних робіт не «світять» не лише керівникам таких установ та їх заступникам, керівникам структурних підрозділів, а й заступникам керівників структурних підрозділів (див. п.п. 2 п. 2 наказу № 526). Зауважимо, що на такі доплати вони не могли сподіватися й раніше;

— для керівників та їх заступників, які мають науковий ступінь, відповідність наукового ступеня профілю їх діяльності для визначення права на доплату за наявність наукового ступеня визначає орган вищого рівня (див. п.п. 2 п. 3 наказу № 526).

У п. 5 наказу № 526 тепер наведені розміри окладів для працівників 1 — 6 тарифних розрядів. Тарифна сітка міститься в додатку 1 до постанови № 526.

А тепер про новації в додатках до наказу № 526, в яких наведені розміри тарифних розрядів для окремих працівників.

У додатку 3 конкретизовані спеціальності лікарів, що залучаються до роботи в установах соцзахисту дітей і соцобслуговування: педіатр, невропатолог, нарколог і психотерапевт. При цьому розміри тарифних розрядів залишилися незмінними.

Додаток 4 до наказу № 526, на відміну від свого попередника — додатка 4 до наказу № 794, не містить тарифних розрядів для фахівців із соціальної роботи. Водночас такі фахівці вказані в типових штатних нормативах центрів для ВІЛ-інфікованих дітей і молоді (затверджені наказом Мінсім’їмолодьспорту від 08.09.2006 р. № 3075) і центрів ресоціалізації наркозалежної молоді (затверджені наказом Мінсім’їмолодьспорту від 03.08.2010 р. № 2596).

Наказ № 526 набрав чинності 19.06.2015 р.

Працівник виконує в одній установі основну та додаткову роботу: що з ЄСВ?

Фіскали роз’яснили питання щодо бази нарахування ЄСВ на зарплату працівника, який виконує в одній і тій самій установі разом зі своєю основною роботою додаткову за іншою професією (посадою).

Так, контролери нагадали, що передумовою для суміщення професій (посад) є наявність у штатному розписі вакантної посади. За відсутності вакансії суміщення неможливе.

Пунктом 15 Порядку та умов суміщення професій (посад), затвердженого постановою Радміну СРСР від 04.12.81 р. № 1145, визначено, що на керівників установ та організацій, їх заступників, керівників структурних підрозділів, відділів, цехів, служб та їх заступників дія цієї постанови не поширюється, тобто доплати за суміщення їм не встановлюються.

Отже, для працівника, який виконує в тій самій установі, організації разом зі своєю основною роботою додаткову роботу за іншою професією (посадою), це є основним місцем роботи. При цьому базою нарахування ЄСВ є дохід, сумарно нарахований за місяць.

Відповідно, якщо база нарахування ЄСВ не перевищує розміру мінімальної зарплати, то сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленого законом на місяць, за який нараховується зарплата (дохід), і ставки ЄСВ, установленої для відповідної категорії платника.

Таке роз’яснення ДФСУ надала в листі від 02.06.2015 р. № 11415/6/99-95-42-0216.

ФСС ТВП про оплату лікарняних, виданих на територіях ЛНР і ДНР

Фахівці ФСС ТВП у листі від 16.06.2015 р. № 2.4-17-1004 повідомили, що листки непрацездатності, які були видані закладами охорони здоров’я на тимчасово окупованих і неконтрольованих територіях після 01.12.2014 р., не можуть бути підставою для призначення допомог по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах за рахунок коштів Фонду.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі