Теми статей
Обрати теми

Середній заробіток мобілізованих та ЄСВ

Кепіна Світлана, начальник Управління адміністрування єдиного внеску та методології Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб
Наша установа нараховує та виплачує середній заробіток мобілізованим працівникам, а потім отримує його компенсацію з бюджету. Чи потрібно в цьому випадку справляти ЄСВ із сум середнього заробітку мобілізованих, а потім під час отримання компенсації сторнувати раніше нараховані суми внеску?

Відповідно до ч. 3 ст. 119 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. за працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період зберігаються місце роботи, посада та компенсується з бюджету середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на момент призову, незалежно від підпорядкування та форми власності. Виплата таких компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Компенсація середньої заробітної плати установам, яка виплачується працівникам, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, здійснюється з урахуванням норм Порядку виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2015 р. № 105 (далі — Порядок № 105). Роботодавець нараховує та виплачує мобілізованому працівнику середній заробіток, а потім отримує його компенсацію з бюджету.

Частиною 7 ст. 7 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI встановлене право роботодавця не справляти ЄСВ з виплат, які компенсуються з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період.

Ураховуючи наведене, установи, які прийняли рішення отримувати з бюджету компенсацію середнього заробітку мобілізованих працівників і подали до органів соцзахисту населення інформацію про фактичні витрати на зазначені цілі, мають право не справляти ЄСВ із суми такого заробітку, якщо його виплата здійснюється відповідно до вимог Порядку № 105 за рахунок коштів установи до отримання компенсації.

Суму нарахованого мобілізованим працівникам середнього заробітку, який компенсується з бюджету, відображайте у графі 17 таблиці 6 Звіту за формою № Д4. При цьому у графі 9 вказуйте код категорії застрахованої особи «48».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі