Теми статей
Обрати теми

Педагогічна робота керівних працівників ВНЗ I рівня акредитації

Романенко Надія, експерт з питань оплати праці
Просимо надати роз’яснення щодо допустимого рівня педагогічного навантаження для таких категорій працівників ВНЗ I — II рівня акредитації:
— начальник відділення;
— завідувач лабораторії та кабінетом; завідувач методичним кабінетом;
— керівник фізичного виховання.
Відповідно до наказу Міносвіти від 31.05.94 р. № 167 завідувач відділення може мати педагогічне навантаження в обсязі 480 годин на рік, а в п. 91 Інструкції № 102 зазначено — 360 годин на рік. Як правильно?

Перш за все підкреслимо: начальник відділення, завідувач лабораторії, а також завідувач методичним кабінетом є керівними працівниками відповідно до Класифікатора професій ДК 003:2010, затвердженого наказом Держспоживстандарту від 28.07.2010 р. № 327.

Педагогічна робота керівних працівників закладів освіти без обіймання штатної посади в тому самому навчальному закладі, установі в основний робочий час або за його межами згідно з п. 8 додатка до Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 р. № 43, не є сумісництвом.

У цьому випадку трудовий договір на виконання зазначеної роботи не укладається. Оплата за години викладацької роботи провадиться понад основний посадовий оклад (ставку) в порядку, передбаченому, відповідно, для викладачів за тарифікацією.

Пунктом 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102, визначено граничний обсяг цієї роботи. Так,

керівні працівники закладів освіти, керівники фізичного виховання центрів допризовної підготовки можуть вести викладацьку роботу чи заняття з гуртками в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень (360 годин на рік), якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку);

інші працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу або заняття з гуртківцями у цьому ж закладі освіти, але в середньому не більше 2 годин (12 годин на тиждень, 480 годин на рік), якщо вони за основною роботою отримують повний посадовий оклад (ставку).

Крім того, педагогічна робота, виконана в тому ж або іншому закладі, установі з погодинною оплатою праці в обсязі не більше 240 годин на рік, також не є сумісництвом. Виконання цієї роботи допускається в робочий час із дозволу керівника державного підприємства, установи, організації без утримання заробітної плати (директорам музичних шкіл — із дозволу керівника управління культури (за підпорядкованістю закладу), заступникам директорів з навчальної роботи цих шкіл — із дозволу директора).

Таким чином, начальник відділення, завідувач лабораторії та завідувач методичним кабінетом можуть мати педагогічне навантаження в обсязі 360 годин на рік, а керівник фізичного виховання — 480 годин на рік.

Наказ Міносвіти від 31.05.94 р. № 167, про який ідеться у запитанні, не було зареєстровано в Мін’юсті, тому він не має сили нормативно-правового документа.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі