Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

Індекс інфляції в червні — 100,4 %

За даними Держслужби статистики, індекс споживчих цін на товари та послуги (індекс інфляції) в червні 2015 року склав 100,4 %.

Учасникам бойових дій надано право на оплачувану додаткову відпустку

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня соціального захисту окремих категорій ветеранів війни» від 14.05.2015 р. № 426-VIII підвищено рівень соціального захисту учасників бойових дій, інвалідів війни.

Цим Законом унесено зміни до Кодексу законів про працю України ( ст. 772), Закону України «Про відпустки» ( ст. 162), які передбачають, що особам, які мають статус учасника бойових дій, інваліда війни, надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.

Крім цього, ст. 25 Закону України «Про відпустки» доповнено нормою, яка надає право учасникам війни, особам, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», на відпустку без збереження заробітної плати тривалістю до 14 календарних днів щорічно. Така відпустка надається роботодавцем за бажанням працівника в обов’язковому порядку.

До 21 календарного дня збільшена відпустка без збереження заробітної плати особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, статус яких установлений відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Законом № 426-VIII врегульовано також питання забезпечення інвалідів автомобілем — гуманітарною допомогою. Відтепер після смерті інваліда, дитини-інваліда автомобіль, визнаний гуманітарною допомогою, яким інвалід, дитина-інвалід були забезпечені через органи соціального захисту населення, за бажанням членів їхніх сімей, спадкоємців передається їм у власність безоплатно у порядку, визначеному Кабміном. У разі відсутності членів сім’ї, спадкоємців або у разі небажання членів сім’ї, спадкоємців отримати автомобіль, такий автомобіль повертається органам соцзахисту.

Закон № 426-VIII набрав чинності 06.06.2015 р.

Затверджено порядок здійснення публічного збору благодійних пожертв для армії

Кабмін постановою від 30.06.2015 р. № 451 затвердив Порядок здійснення публічного збору благодійних пожертв для забезпечення бойової, мобілізаційної готовності, боєздатності та функціонування Збройних Сил України.

Цей Порядок визначає механізм здійснення публічного збору благодійних пожертв у формі коштів або майна серед невизначеного кола осіб, зокрема з використанням рухомого (мобільного) зв’язку, засобів масової інформації або через благодійні організації для забезпечення бойової, мобілізаційної готовності, боєздатності та функціонування ЗСУ.

Встановлено, що публічний збір благодійних пожертв може здійснюватися:

— особами, які здійснюють публічний збір благодійних пожертв від імені благодійної організації або на користь благодійної організації від власного імені (через благодійні організації);

— особами, які здійснюють публічний збір благодійних пожертв від імені або на користь Міноборони;

— уповноваженими посадовими особами Міноборони з використанням засобів масової інформації.

Мінсоцполітики розтлумачило питання індексації

Мінсоцполітики у листі від 29.04.2015 р. № 75/10/136-15 звернуло увагу на деякі особливості індексації зарплати. Так:

— якщо у працівника вдвічі підвищується заробітна плата, то місяць підвищення вважається базовим;

— сума індексації у базовому місяці зменшується на суму підвищення або не виплачується, якщо сума підвищення перевищує суму індексації;

— для проведення порівняння суми підвищення заробітної плати та суми індексації розрахунки у базовому місяці здійснюються за повний робочий час;

— якщо працівника переведено на 0,5 ставки, то виплата визначеної суми індексації здійснюється за фактично відпрацьований час;

— що стосується нарахування суми індексації працівнику, який працює на декретній посаді, то місяць підвищення його посадового окладу вважається базовим;

— якщо після тимчасової непрацездатності працівник приступає до роботи і отримує підвищений посадовий оклад, то базовим місяцем для цього працівника буде вважатись місяць підвищення посадового окладу за посадою, яку він обіймає. Виплата суми індексації здійснюється після виходу працівника на роботу;

— у випадку, якщо працівник перебуває у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, базовий місяць визначається залежно від підвищення заробітної плати за посадою, яку займав цей працівник до відпустки.

Установлено грошову допомогу військовослужбовцям, що залишаються служити за контрактом

Кабмін постановою від 14.05.2015 р. № 406 вніс зміни до постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов грошового забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб» від 07.11.2007 р. № 1294.

Змінами встановлено виплату одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, які призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, у разі їх прийняття на військову службу за контрактом у таких розмірах:

— особам рядового складу — вісім мінімальних заробітних плат;

— особам сержантського і старшинського складу — дев’ять мінімальних заробітних плат;

— особам офіцерського складу — десять мінімальних заробітних плат.

Постанова № 406 набрала чинності 24.06.2015 р.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі