Теми статей
Обрати теми

Відрядження за кордон без добових

Станкус Тетяна, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Співробітник державного закладу Міністерства освіти і науки України (коледж) по запрошенню направляється у відрядження за кордон. Витрати на проїзд та проживання несе приймаюча сторона. На виконання постанови КМУ від 01.03.2014 р. № 65 коледж не планував закордонне відрядження, через що не може виплатити співробітнику добові. Чи має право адміністрація коледжу відряджати співробітника за кордон без виплати добових?

Зазначений у запитанні державний заклад утворений органом виконавчої влади — Міністерством освіти і науки України та фінансується з Державного бюджету.

Тож насамперед давайте розглянемо норми постанови КМУ «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» від 01.03.2014 р. № 65 (далі — постанова № 65), якою затверджені заходи щодо економного та раціонального використання державних коштів, щодо можливості проведення витрат на відрядження за кордон.

Так, відповідно до п. 22 Заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затверджених постановою № 65 (далі — Заходи), передбачено припинення здійснення державними службовцями та військовослужбовцями службових відряджень за кордон (крім довготермінових відряджень дипломатичних працівників і поїздок делегацій та осіб, визначених актами Президента України, КМУ, а також Головою ВР України, Прем’єр-міністром України, Першим віце-прем’єр-міністром України, Віце-прем’єр-міністром України згідно з розподілом функціональних повноважень, Генеральним прокурором України, Главою Адміністрації Президента України, Міністром закордонних справ, Міністром оборони, Міністром внутрішніх справ, Головою СБУ та Головою Служби зовнішньої розвідки, начальником Управління державної охорони, які здійснюються в межах видатків, передбачених у кошторисах, та викликані нагальною потребою, зокрема, для вирішення проблемних питань розвитку окремих галузей економіки, питань підвищення рівня національної безпеки та обороноздатності держави, участі в діяльності міжнародних організацій, членом яких є Україна відповідно до міжнародних договорів України, а також з метою забезпечення виконання рішень щодо приймання (екстрадиції) з-за кордону осіб, що перебувають під вартою).

Що стосується недержслужбовців та військовослужбовців, то згідно із п. 23 Заходів передбачено здійснення службових відряджень працівників утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету (крім державних службовців та військовослужбовців), за кордон за погодженням з Першим віце-прем’єр-міністром України, Віце-прем’єр-міністром України згідно з розподілом функціональних повноважень, Главою Адміністрації Президента України.

Також п. 24 Заходів передбачено забезпечення мінімізації витрат на службові відрядження шляхом оптимізації кількісного складу делегацій та строку їх перебування за кордоном, зменшення витрат на оплату проїзду, наймання житла та інших витрат, пов’язаних з відрядженням.

Винятком із перелічених заходів є випадки, коли відшкодування витрат на відрядження за кордон здійснюється в повному обсязі за рахунок сторони, що приймає, або за рахунок коштів спеціального фонду кошторису бюджетних установ, отриманих на вказану мету як гранти, міжнародна технічна допомога, благодійні внески.

Отже, для того, щоб відправити вашого працівника у відрядження за кордон, є лише три шляхи:

1) звернутись за погодженням відрядження за кордон до Міністерства освіти і науки України та погодити його;

2) провести всі витрати на відрядження, включаючи добові, за рахунок приймаючої сторони;

3) провести витрати за рахунок коштів спеціального фонду кошторису, отриманих на вказану мету як гранти, міжнародна технічна допомога, благодійні внески.

Щодо відправлення працівника у відрядження без виплати йому добових зазначимо таке.

Як вказано у п. 16 розд. ІІІ Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59 (далі — Інструкція № 59), за кожний день (включаючи день вибуття та день прибуття) перебування працівника у відрядженні, враховуючи вихідні, святкові й неробочі дні та час перебування в дорозі (разом з вимушеними зупинками), йому виплачуються добові в межах сум, затверджених постановою КМУ «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів» від 02.02.2011 р. № 98.

Ця норма є обов’язковою до виконання при направленні працівників у відрядження.

Звернемо увагу на п. 16.8 Інструкції № 59, в якому визначено, що, якщо сторона, яка приймає, забезпечує працівника, відрядженого за кордон, додатковими коштами в іноземній валюті у вигляді компенсації поточних витрат (крім витрат на проїзд до держави відрядження і назад та на найм житлового приміщення) або добових витрат, сторона, яка направляє, виплату йому добових витрат зменшує на суму додатково наданих коштів. Якщо сума, надана стороною, яка приймає, перевищує або дорівнює встановленим сумам добових витрат, сторона, яка відряджає, виплату добових витрат не проводить.

Тож відправити працівника у відрядження взагалі без виплати йому добових неможливо.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі