Теми статей
Обрати теми

Індексація зарплати: ваше запитання — наша відповідь

Романенко Надія, експерт з питань оплати праці

Перехід з 0,5 ставки на повну: що з індексацією

У травні 2015 року художній керівник переведений з 0,5 на повну ставку без підвищення зарплати. Останнім базовим місяцем є січень 2013 року. Чи зміниться базовий місяць для проведення індексації зарплати такого працівника?

Ні, травень 2015 року не буде базовим. Обґрунтуємо нашу відповідь, звернувшись до Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078).

Відповідно до п. 5 цього Порядку базовим при обчисленні індексу споживчих цін для проведення індексації є виключно місяць, в якому відбулося підвищення зарплати.

У випадку, коли працівник працював на 0,5 ставки, а потім перейшов на місячну норму часу, відбувається зростання зарплати за рахунок збільшення обсягу робіт, а не підвищення розміру постійних складових зарплати. Тому місяць переходу на повну ставку не вважають базовим (див. лист Мінсоцполітики від 27.12.2012 р. № 518/10/136-12).

Це підтверджується також й абз. 8 п. 5 Порядку № 1078, де зазначено: місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів працівників, зокрема, у зв’язку із збільшенням обсягу робіт, не вважається базовим (у разі, коли не відбувається підвищення тарифної ставки (окладу)).

Таким чином, працівнику слід і далі нараховувати індексацію. Причому оскільки художній керівник тепер працює на повну ставку, то й суму індексації визначають з розрахунку повного робочого часу.

Переведення на іншу посаду зі встановленням доплати за суміщення посад: чи буде місяць базовим

Художній керівник займав 0,5 ставки (посадовий оклад — 737,00 грн.). У травні 2015 року його переведено на посаду акомпаніатора на повну ставку (посадовий оклад — 1474 грн.). Одночасно йому встановлено доплату за суміщення посад художнього керівника в розмірі 25 % посадового окладу. Останнім базовим місяцем для нього є січень 2013 року. Чи зміниться в такому випадку базовий місяць для проведення індексації зарплати такого працівника?

Оскільки в одному місяці відбулося декілька подій (перехід на іншу посаду, встановлення повного робочого часу та доплати), розберемо кожен випадок окремо.

Переведення на іншу посаду. Відповідно до п. 102 Порядку № 1078 для працівників, яких переведено на іншу роботу у тому ж закладі, сума індексації зберігається, якщо сума збільшення зарплати менша, ніж сума індексації, яка повинна нараховуватися за відповідний місяць.

Таким чином, якщо в результаті переведення працівника його зарплата на новій посаді не збільшується (як у вашому випадку), то сума індексації, яка виплачувалася за попереднім місцем роботи, повинна зберігатися. При цьому залишається старий базовий місяць.

Переведення на повну ставку. У попередньому запитанні ми з’ясували, що місяць переведення на повну ставку не вважається базовим, якщо не відбувається підвищення посадового окладу.

Отже, у цьому випадку й переведення на місячну норму робочого часу не є причиною для зміни базового місяця.

Встановлення доплати за суміщення посад. Відповідно до абз. 8 п. 5 Порядку № 1078 місяць, в якому відбувається підвищення грошових доходів працівників, зокрема, у зв’язку із суміщенням посад, не вважається базовим (у разі, коли не відбувається підвищення тарифної ставки (окладу)).

Підсумуємо: травень 2015 року не буде базовим. Це значить, що працівнику, про якого йдеться у запитанні, слід нараховувати індексацію виходячи з останнього базового місяця (тобто січня 2013 року). При цьому оскільки тепер працівник працює на повну ставку, то суму індексації визначають з розрахунку повного робочого часу.

Поновлення виплати надбавки за високі досягнення в праці: як це вплине на індексацію

У грудні 2014 року працівнику нарахована надбавка за високі досягнення в праці в розмірі 50 % від посадового окладу. З 01.01.2015 р. відповідно до нового штатного розпису надбавку за високі досягнення в праці було зменшено до 20 %, посадовий оклад залишився без змін. У березні 2015 року був затверджений постійний кошторис, а також новий штатний розпис, в якому надбавку за високі досягнення в праці було збільшено до 30 %. Чи зміниться при цьому базовий місяць для нарахування індексації заробітної плати?

Відповідно до п. 2 Порядку № 1078 (ср. ) індексації підлягають грошові доходи, що не мають разового характеру, зокрема оплата праці, яка включає оплату праці за виконану роботу згідно з тарифними ставками (окладами) і відрядними розцінками, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством.

Місяць, в якому відбулося зростання таких виплат, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації ( п. 5 Порядку № 1078).

Надбавка за високі досягнення у праці передбачена чинним законодавством і є об’єктом індексації.

Важливо! Місяць установлення зазначеної надбавки і місяць, в якому збільшується її відсоток у порівнянні з попереднім періодом, вважається базовим.

У разі якщо надбавка була встановлена, а потім якийсь час не виплачувалася і знову була встановлена працівникові в такому ж розмірі, то місяць переустановлення надбавки не є підставою вважати місяць базовим. На це звертало увагу Мінсоцполітики у листі від 11.08.2014 р. № 8959/0/14-14/10.

Враховуючи зазначене, оскільки в березні 2015 року було поновлено виплату надбавки за високі досягнення в праці в розмірі меншому, ніж 50 % (у такому розмірі надбавка вже встановлювалася в грудні 2014 року, і цей місяць став базовим), то цей місяць не буде базовим.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі