Теми статей
Обрати теми

Плата за проживання у гуртожитку: як виписати податкову накладну

Матвєєва Вікторія, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Вищий навчальний заклад — бюджетна установа надає послуги з проживання студентів у гуртожитку. На сьогодні деякі студенти оформили субсидію на проживання у гуртожитку. У зв’язку з цим частину плати за проживання установа отримує від студентів, а решту — від управління праці та соцзахисту населення, в якому була оформлена субсидія. Плата за проживання студентів у гуртожитку звільнена від обкладання ПДВ на підставі п.п. 197.1.2 ПКУ, тому при отриманні таких коштів ми виписуємо підсумкову податкову накладну як на операції, що звільнені від оподаткування.
Але не зрозуміло, як оподатковувати ту частину плати за гуртожиток за рахунок субсидій, яку установа отримує від управління соцзахисту. Такі кошти надходять установі з призначенням платежу «за квартплату», «за воду», «за тепло». Чи звільняються такі суми від оподаткування ПДВ? Як заповнити податкову накладну на такі кошти?

Державні навчальні заклади мають право надавати платні послуги щодо проживання в гуртожитках навчальних закладів на підставі п.п. 3 п. 7 Переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної та комунальної форми власності, затвердженого постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796.

Згідно з п. 45 Примірного положення про студентський гуртожиток вищого навчального закладу, затвердженого наказом МОН від 13.11.2007 р. № 1004, вартість місця проживання в гуртожитку складається з вартості його утримання та вартості обов’язкових побутових послуг, що надають студентам, які проживають у гуртожитку.

Конкретний розмір оплати за проживання в гуртожитках затверджує керівник навчального закладу. Таку плату розраховують відповідно до законодавства, тарифів, порядку розрахунків за комунальні послуги залежно від рівня комфортності житла. Приклад розрахунку вартості проживання у студентському гуртожитку в період навчання та під час вступних іспитів було наведено у консультації «Калькуляція платних послуг у закладах освіти» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2009, № 21, с. 14).

Послуги за розміщення у гуртожитку сплачують або безпосередньо особи, що мешкають у гуртожитках, або за рахунок інших джерел (підприємств, установ, організацій, місцевих бюджетів тощо).

Тепер щодо оподаткування таких послуг.

Дійсно, операції з постачання послуг з проживання учнів або студентів у гуртожитках звільнені від оподаткування ПДВ. Підстава для цього — норми п.п. 197.1.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

При цьому такі операції звільнені від оподаткування ПДВ незалежно від джерел оплати. Тому незалежно від джерела погашення таких витрат (учні, студенти, бюджет будь-якого рівня чи інше джерело надходжень), надання таких послуг звільнено від оподаткування ПДВ.

До речі, саме до такого висновку дійшли фіскали у консультації, що була наведена у журналі «Вісник податкової служби України» (2005 р., жовтень, № 37). Сподіваємось, що перевіряючі не змінили свою думку й після набрання чинності ПКУ, оскільки формулювання такої звільненої операції у законодавчих документах жодним чином не змінилось.

З огляду на це, всю суму плати за проживання у гуртожитку (як ту, що сплачують безпосередньо студенти, так і ту, що надходить за рахунок субсидії за користування житлово-комунальними послугами) звільнено від оподаткування ПДВ.

Начебто все зрозуміло, але зазначимо, що у цьому питанні є ще один цікавий момент. При постачанні таких послуг податкові зобов’язання виникають не за загальними правилами (тобто першою подією), а на підставі п. 187.10 ПКУ. Наведемо, як виглядає цей пункт Кодексу:

«Платники податку, які постачають теплову енергію, газ природний (крім скрапленого), у тому числі надають послуги з його транспортування та постачання, надають послуги з водопостачання, водовідведення чи послуги, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, фізичним особам, бюджетним установам, не зареєстрованим як платники податку, а також житлово-експлуатаційним конторам, квартирно-експлуатаційним частинам, об’єднанням співвласників багатоквартирних будинків, іншим платникам податку, які здійснюють збір коштів від зазначених покупців з метою подальшого їх перерахування продавцям таких товарів (надавачам послуг) у рахунок компенсації їх вартості, визначають дату виникнення податкових зобов’язань та податкового кредиту за касовим методом.

Зазначене правило визначення дати виникнення податкових зобов’язань поширюється також на операції з постачання зазначених товарів/послуг для ЖЕКів та бюджетних установ, що отримують такі товари/послуги, якщо вони зареєстровані як платники податку.

Для цілей цього пункту послугами, вартість яких включається до складу квартирної плати чи плати за утримання житла, вважаються послуги з технічного обслуговування ліфтів та диспетчерських систем, систем протипожежної автоматики та димовидалення, побутових електроплит, обслуговування димовентиляційних каналів, внутрішньобудинкових систем водо- і теплопостачання, водовідведення та зливової каналізації, вивезення та утилізації твердого побутового та грубого сміття, прибирання будинкової та прибудинкової території, а також інші послуги, які надаються ЖЕКами зазначеним у цьому пункті покупцям за їх рахунок

Згідно з вимогами вищенаведеного пункту ПКУ при постачанні житлово-комунальних послуг (такі послуги, як ми зазначали, є складовою частиною плати за проживання у гуртожитку) бюджетна установа застосовує касовий метод виникнення податкових зобов’язань. Тобто установа виписує податкову накладну на дату отримання коштів за надані послуги.

Зверніть увагу: хоча операції з постачання послуг з проживання учнів або студентів у гуртожитках звільнені від оподаткування ПДВ (тобто фактично податкові зобов’язання за такими операціями дорівнюють нулю), бюджетна установа на загальних підставах повинна оформити податкову накладну.

Як ми вже зазначали: звільняється від оподаткування вся сума плати за проживання у гуртожитку. Тому заповнювати податкові накладні на суми, які надійшли від студентів, та суми, які надійшли за рахунок субсидій, необхідно керуючись одними й тими ж правилами. Нагадаємо, що основні вимоги щодо оформлення податкової накладної визначено у Порядку заповнення податкової накладної, затвердженому наказом Мінфіну від 22.09.2014 р. № 957. Отже, у нашій ситуації податкові накладні заповнюють з урахуванням таких особливостей:

— при постачанні операцій, які звільнені від оподаткування ПДВ (зокрема, згідно з п.п. 197.1.2 ПКУ), установа складає податкову накладну за щоденними підсумками операцій. Таку накладну складають у двох примірниках, обидва з яких платник залишає в себе. При цьому в шапці податкової накладної вказують тип причини, що її ідентифікує: 11 «Складена за щоденними підсумками операцій»;

— у графі 2 «Дата виникнення податкового зобов’язання (постачання (оплати2))» податкової накладної зазначають дату находження плати за проживання від студентів або дату надходження плати за проживання за рахунок субсидії (тобто дата отримання таких коштів від управління праці та соціального захисту населення);

— у графі 3 «Номенклатура товарів / послуг продавця» вказують — «оплата за гуртожиток» або «оплата за гуртожиток за рахунок субсидій (за квартплату, за воду, за тепло)»;

— у таких податкових накладних у розділі III та графі 12 роблять помітку «Без ПДВ» з обов’язковим посиланням на п.п. 197.1.2 ПКУ. Для цього передбачена спеціальна виноска (3) в нижній частині накладної.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі