Теми статей
Обрати теми

Лікарняні та декретні: розрахунок по-новому

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Незважаючи на відпускну пору, Кабмін не дає розслаблятися кадровикам і бухгалтерам. Не вщухли ще пристрасті щодо порядку повідомлення податківців про прийнятих працівників, як на тобі — затверджені зміни до Порядку № 1266, яким керуємося під час розрахунку лікарняних і декретних. Та ще й новий Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавців на додаток. Як тепер розраховувати лікарняні та декретні? Розбираємося!

Нова редакція Порядку № 1266 набула чинності 4 липня 2015 року. Її застосовуємо при визначенні суми лікарняних/декретних за страховими випадками, що настали починаючи з 04.07.2015 р. Якщо лікарняний лист відкритий до цієї дати, розрахунок лікарняних і допомоги по вагітності та пологах здійснюєте по-старому (див. лист ФСС ТВП від 07.07.2015 р. № 2.4-17-1112 на с. 12).

Розрахунковий період по-новому

Розрахунковий період — це період, за який робимо розрахунок середньої зарплати для оплати днів тимчасової непрацездатності / відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

Увага! У новій редакції Порядку № 1266 розрахунковий період дорівнює 12 календарним місяцям (з 1-го до 1-го числа) роботи за останнім основним місцем роботи перед настанням страхового випадку, протягом якого працівник працював і сплачував страхові внески або за нього сплачувалися страхові внески (п. 25 цього Порядку).

А якщо працівник відпрацював менше 12 місяців? Тоді дивимося табл. 1.

Таблиця 1

Правила визначення розрахункового періоду

Стаж роботи в установі

Правила визначення розрахункового періоду

Більше 12 календарних місяців

12 повних календарних місяців роботи (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю настання страхового випадку (п. 25 Порядку № 1266)

Приклад 1. Працівник працює з травня 2011 року. З 13 липня 2015 року він хворіє.

Розрахунковий період — з 1 липня 2014 року по 30 червня 2015 року

Менше 12 календарних місяців

Фактична кількість повністю відпрацьованих календарних місяців (з 1-го до 1-го числа), що передують місяцю настання страхового випадку (п. 26 Порядку № 1266)

Приклад 2. Працівницю прийнято на роботу з 16 лютого 2015 року. З 27 липня 2015 року вона йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Розрахунковий період — з 1 березня по 30 червня 2015 року

Менше одного календарного місяця

Фактично відпрацьований час (календарні дні) перед настанням страхового випадку (п. 27 Порядку № 1266)

Приклад 3. Працівника прийнято на роботу з 22 червня 2015 року. З 17 липня він захворів.

Розрахунковий період — з 22 червня по 16 липня 2015 року

Як і раніше, місяці розрахункового періоду, пов­ністю не відпрацьовані працівником з поважних причин (з 1-го до 1-го числа), виключайте з розрахункового періоду.

Важливо! КМУ доповнив вичерпний перелік поважних причин ще однією — відпусткою без збереження заробітної плати.

Отже, тепер поважних причин чотири (див. п. 3 Порядку № 1266):

1) тимчасова непрацездатність;

2) відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

3) відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або шестирічного віку за медичним висновком;

4) відпустка без збереження заробітної плати, що надається згідно із законом (тобто на підставі ст. 25 і 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР).

Є зміни, що стосуються працівників, які на момент настання страхового випадку працювали за сумісництвом. Для них розрахунковий період визначайте окремо за основним місцем роботи та за місцем роботи за сумісництвом (п. 30 Порядку № 1266).

Розрахунковий період визначили? Тоді час розрахувати кількість календарних днів у розрахунковому періоді. Так-так! Розрахунок середньої зарплати і для оплати днів тимчасової непрацездатності, і для оплати періоду відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за страховими випадками, що настали з 04.07.2015 р., тепер потрібно здійснювати виходячи з календарних днів.

При обчисленні кількості календарних днів у розрахунковому періоді не враховуйте тільки дні, не відпрацьовані з поважних причин (див. вище). Решта днів, не відпрацьованих працівником у розрахунковому періоді з інших причин (наприклад, дні щорічної відпустки), а також святкові і неробочі дні, що припадають на розрахунковий період, беруть участь у розрахунку.

Що стосується військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та інших осіб, які одержують грошове забезпечення, то для них календарні дні тимчасової непрацездатності та відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами з розрахункового періоду не виключаються.

Виплати, що беруть участь у розрахунку середньої зарплати

Пункт 32 оновленого Порядку № 1266 (ср. ) зобов’язує розраховувати середню заробітну плату для оплати періоду тимчасової непрацездатності та відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами на підставі відомостей, які включаються до Звіту з ЄСВ (форма № Д4). З урахуванням положень п. 3 Порядку № 1266 можна зробити такий висновок:

Увага! У розрахунку середньої зарплати братимуть участь нараховані за розрахунковий період виплати, які увійшли до бази справляння ЄСВ у складі заробітної плати, у сумах, зазначених у графі 18 таблиці 6 відповідних звітів за формою № Д4.

Однак запам’ятайте: лікарняні та допомога по вагітності та пологах не беруть участі в розрахунку середньої зарплати, незважаючи на те що відомості про їх суми зазначають у Звіті з ЄСВ. Чому? Усе просто: дні тимчасової непрацездатності та відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами не беруть участі в розрахунку лікарняних/декретних. А отже, і виплатам, нарахованим за такі дні, там місця немає.

Розраховуєте лікарняні/декретні суміснику? Тоді майте на увазі, що сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем роботи за сумісництвом не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази справляння ЄСВ*.

* Максимальна величина бази справляння ЄСВ дорівнює в липні — листопаді 2015 року 20706 грн., у грудні — 23426 грн.

Як бачимо, при розрахунку лікарняних за оновленим Порядком № 1266 не має значення, нарахована виплата за відпрацьований час чи ні. Крім того, не може не тішити той факт, що не потрібно робити перерахунок заохочувальних і компенсаційних виплат, які мають разовий характер, якщо вони нараховані в місяці, який не був відпрацьований працівником повністю з поважних причин.

Переходимо безпосередньо до розрахунку середньоденної зарплати та суми лікарняних/декретних.

Розрахунок лікарняних і декретних

Відповідно до нової редакції Порядку № 1266 за страховими випадками, що настали з 04.07.2015 р., суму виплат у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю визначайте за такою формулою:

Л = ЗПсер х С : 100 х К,

де Л — сума лікарняних;

ЗПсер — розмір середньоденної заробітної плати;

С — відсоток оплати листка непрацездатності, який встановлюється залежно від страхового стажу;

К — кількість календарних днів хвороби.

Зверніть увагу: оплаті підлягають календарні дні, що припадають на період тимчасової непрацездатності, а не робочі, як це було раніше.

А ось за лікарняними листами, відкритими до 04.07.2015 р., оплату перших п’яти днів тимчасової непрацездатності та допомогу по тимчасовій непрацездатності нараховуйте за робочі дні (години), пропущені через хворобу, за старими правилами.

Розрахунок суми допомоги по вагітності та пологах здійснюйте за звичною формулою:

Д = ЗПсер х Кв,

де Д — допомога по вагітності та пологах;

Кв — кількість календарних днів, що припадають на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Суму середньоденної заробітної плати тепер і для лікарняних, і для декретних, на щастя, обчислюють за єдиними правилами:

ЗПсер = ЗП : Крп,

де ЗП — нарахована за розрахунковий період сума заробітної плати;

Крп — кількість календарних днів у розрахунковому періоді.

Що робити, якщо в розрахунковому періоді перед настанням страхового випадку працівник з поважних причин (див. вище) не мав заробітку? У цьому випадку середньоденну зарплату розраховуйте шляхом ділення тарифної ставки (окладу) або її частини, установленої на день настання хвороби / декретної відпустки, на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Тарифна ставка (оклад) працівнику не встановлені? Тоді використовуйте нове правило: розрахунок проводьте виходячи з розміру мінімальної зарплати (чи її частини), установленої законом на день настання страхового випадку** (далі — МЗП), і середньомісячної кількості календарних днів (30,44).

** Мінімальний розмір заробітної плати становить в липні — листопаді 2015 року — 1218 грн., у грудні 2015 року — 1378 грн.

Так само дійте, якщо у працівника настала тимчасова непрацездатність (крім відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами) у перший день роботи, але з урахуванням обмежень, про які ми поговоримо далі.

Важливо! Середньоденна зарплата не може перевищувати максимальну величину бази справляння ЄСВ із розрахунку на один календарний день.

Для того щоб визначити цю граничну величину, поділіть максимальну величину бази справляння ЄСВ, що діє в останньому місяці розрахункового періоду, на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Відсоток оплати лікарняного листа

Ми вже з’ясували, що сума лікарняних розраховується шляхом множення денної виплати на кількість календарних днів, пропущених працівником у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.

У свою чергу, розмір денної виплати встановлюється у відсотках середньоденної зарплати залежно від страхового стажу працівника, якщо він не належить до пільговиків, зазначених у ч. 1 ст. 24 Закону № 1105.

Важливо! За страховими випадками, що настали після набуття чинності Порядком № 440 (на момент підготовки статті не набув чинності), і для оплати перших п’яти днів хвороби за рахунок коштів роботодавця, і для визначення суми допомоги по тимчасовій непрацездатності за рахунок коштів соцстраху необхідно використати єдину процентівку, установлену в ч. 1 ст. 24 Закону № 1105 (див. табл. 2).

До того, як цей Порядок набуде чинності, для оплати перших п’яти днів хвороби використовуйте процентівку, установлену Порядком № 439, а для визначення суми допомоги — ч. 1 ст. 24 Закону № 1105.

Таблиця 2

Відсоток оплати днів тимчасової непрацездатності

Страховий стаж

% середньої зарплати

До 3 років

50

Від 3 до 5 років

60

Від 5 до 8 років

70

Понад 8 років

100

Пільгові* категорії працівників незалежно від страхового стажу

* Особи, віднесені до 1 — 3 категорій осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи згідно зі ст. 14 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XIІ; один з батьків або особа, яка їх замінює та доглядає за хворою дитиною віком до 14 років, що постраждала від Чорнобильської катастрофи; ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII; особи, віднесені до жертв нацистських переслідувань згідно із Законом України «Про жертви нацистських переслідувань» від 23.03.2000 р. № 1584-III; донори, які мають право на пільгу на підставі ст. 10 Закону України «Про донорство крові та її компонентів» від 23.06.95 р. № 239/95-ВР

А тепер розберемося з обмеженнями, яких сьогодні чимало.

Обмеження

Лікарняні. Сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (уключаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї) із розрахунку на місяць не повинна перевищувати розмір максимальної величини бази справляння ЄСВ.

Якщо за останні 12 місяців перед настанням тимчасової непрацездатності за даними Держреєстру* працівник заробив собі страховий стаж менше 6 місяців, суму лікарняних (з 04.07.2015 р. у тому числі й оплати перших п’яти днів) визначайте виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачувався ЄСВ, але з розрахунку на місяць не вище розміру МЗП. Для того щоб виконати цю вимогу, необхідно фактичну середньоденну зарплату порівняти з показником середньоденної мінімальної зарплати. Як розрахувати цей показник? Потрібно поділити МЗП на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

* Тут і далі — Державний реєстр загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Декретні. Сума допомоги по вагітності та пологах із розрахунку на місяць не повинна:

перевищувати розмір максимальної величини бази справляння ЄСВ;

бути нижчою за МЗП.

Якщо за останні 12 місяців перед настанням відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за даними Держреєстру працівник заробив собі страховий стаж менше 6 місяців, суму декретних визначайте виходячи з нарахованої заробітної плати, з якої сплачувався ЄСВ, але з розрахунку на місяць:

— не вища за двократний розмір МЗП;

не нижча за розмір МЗП.

Для того щоб виконати вимогу щодо працівників зі страховим стажем менше 6 місяців, необхідно фактичну середньоденну зарплату порівняти з показниками середньоденної мінімальної зарплати та середньоденної подвійної мінімальної зарплати.

Середньоденну мінзарплату визначаємо діленням МЗП на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Середньоденну подвійну мінзарплату отримаємо, поділивши двократний розмір МЗП на середньомісячну кількість календарних днів (30,44).

Як бачите, розраховувати середню зарплату для оплати періоду тимчасової непрацездатності та відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами стало простіше. Сподіваємося, ця стаття допомогла вам у цьому розібратися.

Нормативні документи

Закон № 1105 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Порядок № 439 Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів підприємства, установи, організації, затверджений постановою КМУ від 06.05.2001 р. № 439.

Порядок № 440 Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 р. № 440 (на момент підготовки статті не набув чинності).

Порядок № 1266 Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі