Теми статей
Обрати теми

Матдопомога директору, який відпрацював менше року

Литвин Алла, заступник директора Департаменту заробітної плати та умов праці — начальник відділу оплати праці в бюджетній сфері
Особу було прийнято на посаду директора обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів у квітні 2014 року. У листопаді цього ж року їй було надано частину щорічної відпустки та виплачено матеріальну допомогу на оздоровлення в розмірі окладу згідно з наказом вищої за рівнем організації.
Водночас у колективному договорі зазначено, що працівникам, які відпрацювали у відділенні Фонду менше одного року, допомога на оздоровлення виплачується пропорційно відпрацьованому часу.
У відділенні Фонду проводиться перевірка. Перевіряючий наполягає на тому, що матеріальна допомога в розмірі окладу також мала бути виплачена з урахуванням вимог колективного договору, тобто пропорційно періоду з моменту призначення на посаду директора. Чи має він рацію?

Умови оплати праці працівників Фонду соціального захисту інвалідів (далі — Фонд) та його територіальних відділень встановлені наказом Мінпраці від 21.02.2011 р. № 63 (далі — наказ № 63).

Згідно з п.п. 2 п. 3 цього наказу директор Фонду і керівники відділень мають право в ме­жах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисі, надавати працівникам матеріальну допомогу на оздоровлення під час оформлення щорічної відпустки в розмірі, що не перевищує середньомісячної зарплати працівника. При цьому мають бути враховані положення колективного договору. У разі поділу щорічної відпустки на частини допомога на оздоровлення виплачується працівникові один раз на рік при наданні будь-якої з частин щорічної відпустки за заявою працівника.

Надання матеріальної допомоги директору Фонду, його заступникам, керівникам відділень та їх заступникам здійснюється за рішенням органу вищого рівня в межах наявних коштів на оплату праці ( п. 4 наказу № 63). При прий­нятті відповідного рішення вища за рівнем організація керується положеннями чинного законодавства, зокрема наказу № 63. Положеннями колективного договору, що не відповідають положенням згаданого наказу, в цьому випадку не керуються.

Таким чином, бухгалтерія відділення Фонду повинна була нарахувати матеріальну допомогу директору в сумі, установленій у наказі вищого за рівнем органу без проведення перерахунку пропорційно періоду з моменту призначення на посаду директора.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі