Теми статей
Обрати теми

Пільги під час проходження медоглядів

Станкус Тетяна, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Чи передбачені чинним законодавством пільги для працівників лікарні та ветеранів праці, які знаходяться на заслуженому відпочинку, на оплату за проведення медичних оглядів для отримання посвідчення водія власного автотранспорту? Чи має право лікарня в розділі «Соціальні гарантії та пільги» колективного договору передбачити пільги за вищезазначеним видом медогляду для працівників лікарні?

Ні, такі пільги чинним законодавством не передбачені.

Так, для ветеранів праці ст. 7 Закону України «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні» від 16.12.93 р. № 3721-XII передбачено лише щорічне медичне обстеження і диспансеризація із залученням необхідних спеціалістів. Це пов’язано з тим, що ветерани праці мають щороку проходити обов’язкові медичні огляди відповідно до Переліку категорій населення, які проходять обов’язкові медичні огляди, затвердженого постановою КМУ від 05.04.94 р. № 532.

Пільги щодо проходження медоглядів для отримання посвідчення водія для ветеранів праці чинним законодавством не передбачені.

Для працівників медичних установ такі пільги також не передбачені чинним законодавством.

Як зазначено у п. 5 Інструкції про профілактичний наркологічний огляд та його обов’язкові обсяги, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28.11.97 р. № 339, обов’язкові профілактичні наркологічні огляди проводяться за рахунок замовників, а пільги надаються відповідно до чинного законодавства. Тож оплата за медичний огляд для отримання посвідчення водія має здійснюватися на загальних підставах.

Щодо встановлення пільг у колективному договорі зазначимо таке.

Колективний договір відповідно до ст. 1 Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII укладається на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов’язань з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів працівників та роботодавців.

Як визначено у ст. 7 цього Закону, колективний договір може передбачати додаткові порівняно з чинним законодавством і угодами гарантії, соціально-побутові пільги, зокрема щодо дитячого оздоровлення та придбання новорічних подарунків для дітей працівників тощо.

Установлення додаткових пільг працівникам щодо проходження медичних оглядів для отримання посвідчення водія не передбачено.

Тож у колективному договорі медична установа передбачити пільги працівникам щодо проходження медичних оглядів для отримання посвідчення водія не може.

Також зазначимо, що попередні профілактичні медичні огляди для отримання посвідчення водія транспортних засобів відповідно до Переліку платних послуг, які можуть надаватися в державних та комунальних закладах охорони здоров’я, вищих медичних навчальних закладах та науково-дослідних установах, затвердженого постановою КМУ від 17.09.96 р. № 1138, є платною послугою.

Вартість цієї послуги має включати в себе всі витрати, які пов’язані з її наданням. Покриватись такі витрати мають за рахунок надходжень плати за послуги до спеціального фонду кошторису медичної установи.

У випадку ж надання пільг щодо медичних оглядів працівникам, які не передбачені законодавством, джерел для покриття витрат, які понесе медична установа під час надання послуги з медогляду, не буде, що ще раз доводить неможливість установлення зазначених у запитанні пільг.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі