Теми статей
Обрати теми

Оздоровлення демобілізованих

Левічев Олександр, завідувач сектору контролю установ і організацій, які фінансуються з бюджету, Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції
Наша установа займається оздоровленням демобілізованих. На це нам виділено кошти по КПКВ 090412 «Інші видатки на соціальний захист населення» та КЕКВ 2730 «Інші виплати населенню», за які ми закуповуємо путівки на оздоровлення. Підкажіть, будь ласка, як обліковувати ці путівки?

Спочатку визначимось з підставами оздоровлення демобілізованих, адже це питання нове на сьогодні.

Підпунктом 9 п. 1 Указу Президента України «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції» від 18.03.2015 р. № 150/2015 Кабінетові Міністрів України дано завдання невідкладно забезпечити розроблення із залученням обласних, Київської міської державних адміністрацій та затвердити державну цільову програму медичної, соціально-трудової реабілітації та адаптації учасників антитерористичної операції, передбачивши організацію співпраці з міжнародними організаціями стосовно започаткування нових і продовження реалізації наявних відповідних міжнародних проектів.

Розпорядженням КМУ від 31.03.2015 р. № 359-р затверджено План заходів щодо медичної, психологічної, професійної реабілітації та соціальної адаптації учасників антитерористичної операції.

Державна ж цільова програма на сьогодні ще не затверджена. А що стосується областей, то місцева програма затверджена поки що лише в Полтавській області.

Як зазначено на офіційному веб-порталі Полтавської обласної державної адміністрації (http://www.adm-pl.gov.ua) «депутати Полтавської обласної ради на позачерговій сесії виділили 2 мільйони 850 тисяч гривень на оздоровлення, реабілітацію та соціальну адаптацію військовослужбовців, які цієї весни демобілізовані з лав армії. Програма прийнята з ініціативи голови Полтавської облдержадміністрації. Полтавщина у цій царині виступає в Україні піонером, бо аналогічних програм в інших областях немає».

У рамках цієї програми придбання та видачу таких путівок забезпечує служба у справах дітей та сім’ї і її підрозділи.

Давайте розглянемо, що, власне, являє собою путівка для санаторно-курортного лікування. Відповідне визначення наведено у Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженому постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 25.02.2009 р. № 12.

Так, путівка є документом, який надає застрахованій особі і члену її сім’ї право на отримання відповідних послуг у зазначеному в путівці санаторно-курортному закладі протягом указаного в ній терміну — 18, 21, 24 або 45 діб.

Окремого порядку обліку путівок для демобілізованих та їх сімей, на жаль, немає. Будемо сподіватися, що він з’явиться найближчим часом. А поки що за основу можна взяти Інструкцію про порядок обліку, зберігання, розподілу та видачі путівок до санаторно-курортних та інших лікувально-оздоровчих установ в органах праці та соціального захисту населення України, затверджену наказом Мінпраці від 25.12.97 р. № 42 (далі — Інструкція № 42).

У п. 2.1 цієї Інструкції зазначено таке: «При оплаті органом праці та соціального захисту населення санаторно-курортних путівок робиться бухгалтерський запис в дебет субрахунку 178 «Розрахунки з іншими дебіторами та кредиторами» і кредит субрахунку 091 «Поточний бюджетний рахунок по державному бюджету України», а при оприбуткуванні цих путівок — в дебет субрахунку 132 «Грошові документи» та кредит субрахунку 178. При видачі (відправленні) путівок дебетується субрахунок 200 «Витрати по бюджету на утримання установ та інші заходи» і кредитується субрахунок 132.

Оскільки Інструкція № 42 є досить «застарілим» документом, до якого не було внесено змін відповідно до неодноразово змінюваного законодавства, назви субрахунків у ній зазначені старі. На сьогодні діє інший план рахунків бюджетних установ. Але ж цим документом можна скористатися як орієнтиром під час обліку путівок на оздоровлення демобілізованих. Погодьтеся, що ситуації схожі.

Розглянемо це на умовному прикладі.

Приклад. Установою за рахунок коштів місцевого бюджету були придбані санаторно-курортні путівки для оздоровлення демобілізованих та їх сімей у кількості 57 штук на загальну суму 285000 грн. Всі путівки видані особам, для яких вони були передбачені.

Вважаємо, що в бухгалтерському обліку ці операції слід проводити таким чином:

№ з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума, грн.

дебет

кредит

1

Оприбутковано отримані від санаторно-курортних закладів путівки

331

675

285000

2

Перераховано постачальникам кошти за путівки

675

321

285000

3

Видано путівки для оздоровлення демобілізованим та членам їх сімей

802

331

285000

Аналітичний облік путівок доцільно вести в спеціальній книзі із зазначенням дати їх надходження, санаторно-курортного закладу, від якого надійшли путівки, кількості путівок та суми. На супровідному документі повинен бути підпис матеріально відповідальної особи про отримання путівок. Супровідний документ разом із путівками передається спеціалісту, який здійснює бухгалтерський облік санаторно-курортних путівок, для їх обліку.

Також, виходячи з п. 2 Інструкції № 42, аналітичний облік путівок доцільно вести у розрізі лікувально-оздоровчих установ по категоріях одержувачів — у цьому випадку демобілізовані та члени їх сімей.

Путівки видають за заявами.

Так, згідно з п. 4 Інструкції № 42 при видачі путівки особа, відповідальна за облік та зберігання путівок, робить на заяві відмітку про дату видачі путівки, про те, ким вона видана, з зазначенням адреси отримувача, номера його паспорта, та інших документів демобілізованого.

Також зазначимо, що Інструкція № 42 передбачає видачу путівок за видатковими ордерами, форма яких наведена у додатку 5 до цієї Інструкції.

Можна запровадити подібну форму ордерів для видачі путівок демобілізованим поіменно, в якій слід передбачити всі необхідні дані щодо видачі, а саме П. І. Б. отримувача путівки, підставу для видачі (документ для отримання), назву оздоровчого закладу, номер путівки, строки відпочинку, вартість путівки, підпис отримувача.

Звичайно, коли вийде окремий порядок обліку та видачі путівок демобілізованим, все стане на свої місця, а поки що вважаємо описаний варіант обліку слушним, адже відсутність затвердженого законодавством порядку обліку не звільняє від обов’язковості його ведення.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі