Теми статей
Обрати теми

Не подали звітність з рентної плати за I квартал: чи правомірно нараховано штраф

Матвєєва Вікторія, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Відповідно до змін, унесених до Податкового кодексу України, з 2015 року скоротилася кількість податків та зборів, а саме збір за спеціальне використання води трансформовано в рентну плату за спеціальне використання води. Нової декларації для звітування за I квартал 2015 року не було затверджено, а декларацію за старою формою ми не подали, оскільки такий податок відмінено. Тепер ГФС нам нарахувала штраф за неподання податкової декларації. Чи правомірні дії фіскальної служби та чи є доцільним оскаржувати такий акт?

Дійсно, Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 р. № 71-VIII (далі — Закон № 71), який набрав чинності з 01.01.2015 р., збір за спеціальне використання води трансформовано в одну із складових рентної плати — рентну плату за спеціальне використання води.

Згідно з п. 255.12 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-IV (далі — ПКУ) порядок подання декларації, строки сплати рентної плати за спеціальне використання води визначено ст. 257 цього Кодексу. Зазначимо, що порядок сплати та розрахунку, порівняно з 2014 роком, залишився без змін.

Тепер що стосується форми податкової декларації з рентної плати. Згідно з п. 46.6 ПКУ якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.

Як визначено у п. 9 розд. ІІ «Прикінцеві положення» Закону № 71, міністерства та інші центральні органи виконавчої влади протягом трьох місяців від дня набрання чинності цим Законом повинні були прийняти нормативно-правові акти, необхідні для його реалізації.

Але ДФС не впоралась з поставленим завданням та не затвердила нові форми податкової звітності з рентної плати для звітування на I квартал 2015 року.

Тому ДФС у листі від 29.01.2015 р. № 2703/7/99-99-15-04-02-17 рекомендувала до затвердження форми податкової декларації з рентної плати звітувати за формами, затвердженими наказом Мінфіну «Про затвердження форм податкових декларацій збору за спеціальне використання води» від 21.12.2012 р. № 1403.

З огляду на це установа повинна була надати за I квартал 2015 року податкову декларацію за старою формою — Податкову декларацію збору за спеціальне використання поверхневих та підземних вод; за спеціальне використання поверхневої води теплоелектростанціями з прямоточною системою водопостачання; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод житлово-комунальними підприємствами; за спеціальне використання води, яка входить виключно до складу напоїв; за спеціальне використання поверхневих і підземних вод для потреб рибництва; за спеціальне використання кар’єрної, шахтної, дренажної води. Про це ми нагадували нашим читачам у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2015, № 15, с. 32. Граничний строк подання такої декларації за I квартал 2015 року — 12.05.2015 р.

На жаль, штраф за неподання декларації збору за спеціальне використання води був нарахований правомірно, тому оскаржувати цю неприємність немає сенсу. Нагадаємо: за кожне неподання або несвоєчасне подання податкової звітності передбачено штраф у розмірі 170 грн. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн. за кожне таке неподання або несвоєчасне подання ( п. 120.1 ПКУ).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі