Теми статей
Обрати теми

Ремонт будинку культури

Маркович Галина, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів — начальник Управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
На балансі сільської ради знаходиться будинок культури, який перебуває в аварійному стані. Потрібно повністю перекрити дах цього приміщення. У приміщенні будинку культури на другому поверсі знаходиться сільська рада. Кабінети в жахливому стані: дах протікає і дощ заливає меблі та комп’ютерну техніку, — умови праці неможливі.
Згідно із змінами до Бюджетного кодексу України видатки на культуру виключено з переліку видатків, які здійснюються із бюджетів сіл. Сільська рада отримує надходження від надання платних послуг (реалізація майна), надходження від продажу землі несільськогосподарського призначення та кошти від відчуження майна.
Чи може сільська рада здійснити видатки на перекриття даху приміщення будинку культури? Якщо так, та за яким КТКВКМБ та КЕКВ потрібно це зробити?

З сільського (селищного, міського міста районного значення) бюджету можуть виділятися кошти на проведення капітального ремонту (реконструкції) приміщення будинку культури. При цьому необхідно враховувати наступне.

Відповідно до ст. 89 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ)з 2015 року видатки на утримання будинків культури, у тому числі сільських, здійснюються з районних бюджетів.

Проте в усіх місцевих бюджетах можуть плануватися видатки на реалізацію культурно-мистецьких програм місцевого значення (п. 6 ч. 1 ст. 91 БКУ).

Тобто рада може затвердити місцеву програму, що передбачено ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР, наприклад, покращення матеріально-технічної бази закладу.

Оскільки заклад утримується з районного бюджету, у сільському бюджеті передбачається субвенція районному бюджету за КТКВК 250380 «Інші субвенції», КЕКВК 3220 «Капітальні трансферти органам державного управління інших рівнів». Умови та порядок надання субвенції визначаються на договірних засадах між надавачем субвенції та її отримувачем, на підставі рішень відповідних місцевих рад.

Якщо у 2015 році районною радою прийнято рішення і будинок культури фінансується з сільського бюджету, то видатки на реалізацію місцевої програми повинні плануватися за КТКВК 110204 «Палаци і будинки культури, клуби та інші заклади клубного типу» та КЕКВК 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів».

І в першому, і у другому випадку видатки плануються з бюджету розвитку, оскільки це капітальні видатки і відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 71 БКУ належать до витрат бюджету розвитку.

Теги ремонт
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі