Теми статей
Обрати теми

Щодо видатків на утримання закладів охорони здоров’я та програм у сфері охорони здоров’я одночасно з різних бюджетів

Купліванчук Анжела, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Фінансово-економічного департаменту
Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» від 28.12.2014 р. № 79-VIII у 2015 році змінено підходи до фінансування видатків місцевих бюджетів у галузі «Охорона здоров’я», а саме згідно з новим бюджетним законодавством джерелом фінансування таких видатків визначено медичну субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам.
Порядок та умови надання зазначеної субвенції затверджені постановою КМУ «Деякі питання надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» від 23.01.2015 р. № 11, пунктом 2 якої дозволено протягом бюджетного періоду здійснювати фінансування бюджетних установ одночасно з різних бюджетів. Чи не суперечить зазначена норма положенням Бюджетного кодексу України?

Згідно з п. 2 ст. 85 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ), який введено в дію з 01.01.2011 р., було заборонено здійснювати впродовж бюджетного періоду видатки на функціонування бюджетних установ одночасно з різних бюджетів.

З метою вирішення проблемних питань, які виникають у бюджетному процесі, Законом України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» від 16.10.2012 р. № 5428-VI друге речення ч. 2 ст. 85 БКУ доповнено словами: «або за рішенням Кабінету Міністрів України». Тобто відповідно до зазначених змін забороняється планувати та здійснювати видатки, не віднесені БКУ до місцевих бюджетів, а також здійснювати впродовж бюджетного періоду видатки на утримання бюджетних установ одночасно з різних бюджетів, крім випадків, коли такі видатки здійснюються за рішенням Кабінету Міністрів України.

Рішенням Кабінету Міністрів України (п. 2 постанови «Деякі питання надання медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам» від 23.01.2015 р. № 11) дозволено здійснювати протягом бюджетного періоду видатки на фінансування закладів охорони здоров’я та програм у сфері охорони здоров’я, визначених у ст. 1034 БКУ, одночасно з державного та місцевого бюджетів та/або одночасно з різних бюджетів.

Крім цього, згідно із ст. 82 та 83 БКУ видатки, які визначаються функціями держави і можуть бути передані на виконання АР Крим та місцевому самоврядуванню з метою забезпечення найбільш ефективного їх виконання на основі принципу субсидіарності, а також видатки на реалізацію прав та обов’язків АР Крим та місцевого самоврядування, які мають місцевий характер і визначені законами України, здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів, у тому числі трансфертів з Державного бюджету України.

Відтак, відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 89, п. 3 ч. 1 ст. 90 БКУ, видатки, на здійснення яких спрямовується медична субвенція з державного бюджету, належать до видатків місцевих бюджетів. При цьому заклади охорони здоров’я є комунальною власністю або мають бути передані з державної у комунальну власність (згідно з додатком 10 до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік»).

З огляду на викладене, утримання зазначених закладів забезпечується з місцевих бюджетів, одним із джерел доходів яких визначається медична субвенція з державного бюджету або з інших місцевих бюджетів, як трансферт, що надається з одного бюджету іншому.

Враховуючи зазначене, питання здійснення впродовж бюджетного періоду видатків на утримання закладів охорони здоров’я та програм у сфері охорони здоров’я, визначених у ст. 1034 БКУ, одночасно з різних бюджетів повністю врегульоване.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі