Теми статей
Обрати теми

Інженер з охорони праці та юрисконсульт ВНЗ: коли такі спеціалісти можуть стати «провідними»

Меренкова Світлана, заступник начальника відділу — державний інспектор праці відділу контролю за дотриманням трудового законодавства Територіальної державної інспекції з питань праці в Харківській області
Інженер з охорони праці технікуму має I кваліфікаційну категорію. Працює за цією професією вже 8 років. У листопаді 2014 року пройшов курси підвищення кваліфікації. Чи можна присвоїти йому кваліфікацію «провідний»? Керівник відмовляє на тій підставі, що в такого працівника немає підлеглих. Аналогічне запитання стосується юрисконсульта такого закладу.

Посадові оклади працівникам навчальних закладів установлюють згідно з наказом Міносвіти «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти і наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557).

Зокрема, для інженерів з охорони праці та юрисконсультів передбачено такі тарифні розряди (додаток 11 до наказу № 557):

а) провідний — 10 тарифний розряд;

б) I категорії — 9 тарифний розряд;

в) II категорії — 8 тарифний розряд;

г) без категорії — 7 тарифний розряд.

При встановленні кваліфікаційних категорій користуються Довідником кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності», затвердженим наказом Мінпраці від 29.12.2004 р. № 336 (далі — Довідник № 336).

Присвоєння та підвищення кваліфікаційних категорій працівникам здійснюють комісії з проведення кваліфікаційної атестації (п. 10 Загальних положень Довідника № 336).

Відповідно до п10 Загальних положень цього Довідника кваліфікаційні категорії підвищують, перш за все, тим працівникам, які успішно виконують посадові завдання та обов’язки, творчо і сумлінно ставляться до службових доручень і вимог посадових інструкцій.

Керівник внз може підвищити категорію спеціалісту (юрисконсульту, інженеру з охорони праці), зважаючи на таке:

— достатній практичний досвід роботи;

— успішне і в повному обсязі виконання завдань та обов’язків;

— коло посадових обов’язків, передбачене для цієї кваліфікаційної категорії;

— рекомендації атестаційної комісії щодо можливості підвищення кваліфікаційної категорії;

— наявний фонд оплати праці.

У зв’язку з тим, що кваліфікаційна категорія «провідний» є найвищою, то до посадових обов’язків такого спеціаліста має входити максимальна кількість завдань і обов’язків, передбачених Довідником № 336.

Наприклад, згідно з цим Довідником до обов’язків провідного юрисконсульта входить розробка або взяття участі в розробці документів правового характеру, здійснення методичного керівництва правовою роботою в установі, надання правової допомоги громадським організаціям. Не завжди навчальним закладам необхідне виконання такої роботи.

Тому якщо для нормальної роботи навчального закладу достатньо наявності у штаті юрисконсульта (інженера з охорони праці) I категорії, то керівник має право не підвищувати категорію такому працівнику до провідного спеціаліста.

Інакше, виходячи з умов запитання, є всі підстави для присвоєння інженеру з охорони праці та юрисконсульту категорії «провідний». Довідник № 336 не вимагає для її присвоєння наявності в такого працівника підлеглих.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі