Теми статей
Обрати теми

Чи можна встановити заступнику головлікаря надбавку за складність і напруженість у роботі

Литвин Алла, заступник директора Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці
Заступник головного лікаря, крім основної роботи, працює за сумісництвом лікарем на 0,5 ставки. Також він працює за фахом в основний робочий час з установленням доплати в розмірі 25 % посадового окладу. Чи можна встановити йому надбавку за складність і напруженість у роботі в розмірі 30 % посадового окладу?

Згідно з п. 4 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мінфіну та Мін’юсту від 28.06.93 р. № 43, керівні працівники не мають права працювати за сумісництвом (за винятком наукової, викладацької, медичної та творчої діяльності).

Таким чином, заступник головного лікаря має право займатися медичною діяльністю за сумісництвом у вільний від основної роботи час. Однак слід пам’ятати, що тривалість такої роботи не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу (п. 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ та організацій» від 03.04.93 р. № 245). Виходячи з цього робота за сумісництвом не може перевищувати 0,5 ставки.

Оплата праці медичних працівників здійснюється згідно з Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Відповідно до п.п. 3.1.3 цих Умов заступникам керівників закладів охорони здоров’я — лікарям дозволяється проводити в закладах, у штаті яких вони значаться, роботу за фахом у межах робочого часу за основною посадою з виплатою їм доплати до 25 % посадового окладу лікаря відповідної спеціальності. Така робота має бути відображена у відповідних медичних документах (медичних картах стаціонарних і амбулаторних хворих, журналах проведення хірургічного втручання тощо).

Таким чином, заступник головного лікаря може виконувати роботу лікаря в межах робочого часу за основною посадою з виплатою доплати до 25 % посадового окладу лікаря та працювати лікарем за сумісництвом у цьому самому медичному закладі в межах 0,5 ставки (у вільний від роботи за основною посадою час).

Що стосується надбавки за складність і напруженість у роботі, то її встановлюють згідно з п. 4.4 Умов № 308/519. Так, працівникам у межах фонду оплати праці можуть бути встановлені надбавки в розмірі до 50 % посадового окладу за:

— високі досягнення в праці;

— виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання);

складність і напруженість у роботі.

Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу.

Кожна з цих надбавок установлюється в межах затвердженого фонду оплати праці в розмірі до 50 % посадового окладу. Загальна сума надбавок, які можуть бути встановлені одному працівнику, не повинна перевищувати 50 % його посадового окладу (наприклад, працівнику можуть бути встановлені надбавка за високі досягнення у праці в розмірі 20 % та надбавка за складність і напруженість у роботі в розмірі 30 %).

Заступник головного лікаря, як і інші працівники, має право на встановлення надбавки за складність і напруженість у роботі. При цьому нагадаємо: встановлення надбавок і доплат заступникам керівників здійснюється за рішенням вищої організації (п. 1.6 Умов № 308/519).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі