Теми статей
Обрати теми

Щодо обліку сум невідшкодованих нестач і втрат від псування цінностей

Міністерство фінансів України
Лист від 14.02.2014 р. № 31-08400-02-2/3486

Міністерство фінансів України розглянуло звернення <…> щодо надання роз’яснення з питань бухгалтерського обліку та повідомляє.

Статтею 3 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» визначено, що метою ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності є надання користувачам для прийняття рішень повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства.

Склад рахунків і субрахунків бухгалтерського обліку встановлено Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 26.06.2013 р. № 611 (далі — План рахунків).

Згідно з Порядком застосування Плану рахунків (додаток 1) узагальнення інформації про суми невідшкодованих нестач і втрат від псування цінностей відображається на позабалансовому субрахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей».

Тому суму невідшкодованих нестач і втрат від псування цінностей, яка обліковувалася на рахунку 05 «Гарантії та забезпечення» згідно з Планом рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженим наказом Головного управління Державного казначейства України від 10.12.99 р. № 114, бюджетні установи повинні перенести на субрахунок 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей».

Перший заступник Міністра А. Мярковський

Коментар редакції

Мінфін нагадав про правильність обліку невідшкодованих нестач і втрат

Давайте пригадаємо події дворічної давнини. Так, майже два роки тому Мінфін видав наказ «Про затвердження деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку бюджетних установ» від 26.06.2013 р. № 611, яким затвердив План рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ (далі — План рахунків) та Порядок його застосування. Цей План рахунків прийшов на зміну Плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетних установ, затвердженому наказом Головного управління Держказначейства від 10.12.99 р. № 114 (далі — План рахунків № 114).

З набранням чинності Планом рахунків вступила в силу і ціла низка нововведень (були виключені окремі субрахунки і запроваджені нові, змінився порядок обліку окремих об’єктів тощо). Одним із таких нововведень стала зміна порядку обліку невідшкодованих нестач і втрат від псування цінностей. Зокрема, заборгованість за нестачами та крадіжками матеріальних цінностей, за якими не встановлені винні особи та щодо яких справи перебувають на розгляді у слідчих органах, згідно з Планом рахунків № 114 мала обліковуватися на позабалансовому рахунку 05 «Гарантії та забезпечення». Тоді як починаючи з 06.08.2013 р. суми такої заборгованості слід обліковувати на позабалансовому рахунку 07 «Списані активи та зобов’язання», а конкретно на субрахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей». На цьому субрахунку відповідно до Порядку застосування Плану рахунків обліковують суми невідшкодованих нестач і втрат від псування цінностей до моменту встановлення винних осіб. Тільки після вирішення питання про винуватців, які повинні відшкодувати суми нестач і втрат (на підставі наказу керівника, судового рішення, у добровільному порядку), відображають зменшення заборгованості в бухгалтерському обліку.

Отже, суми невідшкодованих нестач і втрат від псування цінностей, які раніше обліковувалися на позабалансовому рахунку 05 «Гарантії та забезпечення», необхідно перенести на субрахунок 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей». Саме на цьому і наголошує Мінфін у листі, що коментується. Однак для більшості бухгалтерів бюджетних установ (і особливо для наших постійних читачів) це не новина. Адже у статті «Списана дебіторська заборгованість і невідшкодовані втрати та нестачі: обліковуємо по-новому» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2013, № 46, с. 17) детально описано, як саме необхідно було привести облік списаної дебіторської заборгованості та невідшкодованих сум нестач і втрат у відповідність до норм Плану рахунків та Порядку його застосування. Тож зробити це потрібно було ще у 2013 році після набуття чинності Планом рахунків або принаймні у 2014 році під час складання річної фінансової та бюджетної звітності за попередній рік. Якщо ж ви з певних причин досі обліковуєте заборгованість за невідшкодованими нестачами і втратами на позабалансовому рахунку 05 «Гарантії та забезпечення», тоді якомога скоріше виправляйте ситуацію.

Таким чином, для достовірного відображення в бухгалтерському обліку заборгованості за невідшкодованими втратами і нестачами в установі слід провести відповідну організаційну роботу. Зокрема, алгоритм дій такий:

1. Перевірити наявність заборгованості на позабалансовому рахунку 05 «Гарантії та забезпечення». Суму заборгованості, що обліковувалася на цьому рахунку, слід у повному обсязі перенести на позабалансовий субрахунок 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей». При цьому головною умовою є відсутність відомостей про винних осіб та/або відкрите кримінальне провадження на дату проведення перевірки стану позабалансового рахунка 05. Після встановлення винних осіб таку заборгованість необхідно буде списати з позабалансового субрахунку 072 та перенести на відповідні балансові рахунки.

2. Внести зміни до Робочого плану рахунків бухгалтерського обліку бюджетної установи. А конкретно, слід змінити назву та порядок застосування позабалансового рахунка 05 «Гарантії та забезпечення» і позабалансового субрахунку 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей». Підставою для таких змін буде наказ керівника установи.

3. Оформити наказ керівника про перенесення сум невідшкодованих нестач і втрат від псування цінностей з позабалансового рахунка 05 «Гарантії та забезпечення» на позабалансовий субрахунок 072 «Невідшкодовані нестачі і втрати від псування цінностей».

4. Скласти бухгалтерську довідку про перенесення залишку позабалансового рахунка 05 на позабалансовий субрахунок 072. На підставі бухгалтерської довідки слід провести записи у меморіальному ордері № 16 та у книзі «Журнал-Головна».

5. Відобразити проведені операції з перенесення залишків, що обліковуються на позабалансовому рахунку 05, на позабалансовий субрахунок 072 у бюджетній та фінансовій звітності установи за звітний рік. Нагадаємо, що вимоги щодо складання звітності визначені Порядком составления финансовой и бюджетной отчетности Порядком складання фінансової та бюджетної звітності розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів, затвердженим наказом Мінфіну від 24.01.2012 р. № 44 (далі — Порядок № 44). Так, інформацію про згадані операції слід навести в розділі «Розшифровка позабалансових рахунків» до Балансу (форма № 1) (додаток 1 до Порядку № 44). Також усі проведені операції слід описати у Пояснювальній записці до Балансу (додаток 14 до Порядку № 44). Крім того, суми втрат і нестач, виявлені протягом звітного року, потрібно відобразити у Звіті про недостачі та крадіжки грошових коштів і матеріальних цінностей (форма № 15) (додаток 17 до Порядку № 44).

Юлія КРОТ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі