Теми статей
Обрати теми

Ремонт дитячого садка за кошти сільської ради: бути чи не бути?

Станкус Тетяна, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Сільська рада у 2015 році передала дитячий садок на фінансування до районного відділу освіти. Приміщення дитячого садку було надано відділу освіти в оренду. Чи може сільська рада виділити кошти на проведення ремонту приміщення дитячого садку, оскільки коштів районного бюджету на такі цілі не вистачає?

Ми вже неодноразово зазначали, але ще раз нагадаємо: Законом України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» від 28.12.2014 р. № 79-VIII були внесені зміни до Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ), які почали діяти з 01.01.2015 р.

Так, згідно з цими змінами з 01.01.2015 р. видатки на дошкільну освіту та культуру виключено з переліку видатків, які здійснюються з бюджетів сіл, їх об’єднань, селищ, міст районного значення.

Тепер такі видатки мають здійснюватись з бюджетів міст республіканського АР Крим та обласного значення, районних бюджетів або бюджетів об’єднаних територіальних громад.

При цьому протягом 2015 року діє п. 20 розд. VI БКУ, в якому визначено, що з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення можуть ще здійснюватися видатки, визначені:

п. 1 ч. 1 ст. 88 БКУ;

п.п. «а» п. 2 ч. 1 ст. 89, а також п.п. «б» п. 2 ч. 1 ст. 89 БКУ в частині утримання навчально-виховних комплексів «дошкільний навчальний заклад — загальноосвітній навчальний заклад», «загальноосвітній навчальний заклад — дошкільний навчальний заклад», за умови, що загальноосвітній навчальний заклад I ступеня;

п. 5 ч. 1 ст. 89 БКУ в частині утримання сільських, селищних та міських палаців і будинків культури, клубів, центрів дозвілля, інших клубних закладів та бібліотек.

Таким чином, у 2015 році фінансування дитячих садків може здійснюватись як із сільських, селищних бюджетів та бюджетів міст районного значення, так і з бюджетів міст республіканського АР Крим та обласного значення, районних бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад.

Так, у випадку коли районна (міська) рада прийняла рішення про передачу коштів на фінансування дитячого садка сільській, селищній, міській (міста районного значення) раді, у районному (міському) бюджеті затверджуються міжбюджетні трансферти з районного бюджету бюджетам місцевого самоврядування (з бюджету міста обласного значення бюджетам адміністративно підпорядкованих йому міст, сіл і селищ).

Обсяги зазначених міжбюджетних трансфертів визначаються за формулою, яка затверджується відповідною районною або міською радою у додатку до рішення про місцевий бюджет.

Тож якщо прийнято рішення, що у 2015 році дитячі садки ще будуть фінансуватися з сільського бюджету, то сільська рада має право спрямувати на утримання дитячих садків вільні залишки чи понадпланові надходження та самостійно фінансувати відповідні видатки.

Із запитання нашого читача видно, що у 2015 році дитячий садок передано на фінансування з районного бюджету.

У цьому випадку сільська рада має право надати субвенцію районному бюджету. За рахунок цієї субвенції може бути проведений ремонт приміщення дитячого садка.

При цьому звернемо увагу на те, що затвердження сільською радою окремих програм щодо виділення коштів для дитячого садка не потрібно.

Нагадаємо, що будь-які субвенції надаються на договірних умовах. У договорі про надання субвенції обов’язково визначають всі умови її надання та напрямки її використання. Тобто в договорі можна визначити, що субвенція надається на проведення ремонту приміщення дитячого садка.

Наприкінці року невикористаний обсяг субвенції повертається до бюджету, з якого вона була надана, якщо в рішенні про її надання не було визначено інші умови.

Також зазначимо, що обов’язки щодо проведення ремонту переданих в оренду основних засобів мають бути передбачені у договорі оренди.

Як визначено у ст. 181 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII, поточний ремонт майна, переданого в оренду, проводиться орендарем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором. Капітальний ремонт майна, переданого в оренду, проводиться орендодавцем або іншим балансоутримувачем цього майна за його рахунок, якщо інше не встановлено договором.

Не слід забувати і про обмеження щодо проведення видатків на ремонт приміщення, визначені Заходами щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затвердженими постановою КМУ від 01.03.2014 р. № 65 (далі — Заходи, постанова № 65).

Так, п. 1 цих Заходів передбачено припинення проведення ремонту приміщень (крім приміщень, що перебувають в аварійному стані, приміщень навчальних, оздоровчих, санаторно-курортних закладів та реабілітаційних установ, ремонт яких здійснюється за рахунок коштів спеціального фонду з метою дотримання вимог санітарних норм та норм пожежної безпеки для забезпечення навчально-виховного процесу, оздоровлення дітей, санаторно-курортного лікування ветеранів війни, інвалідів та реабілітації дітей-інвалідів).

Примітками до Заходів дозволено лише проведення ремонту приміщень за рахунок коштів спеціального фонду державного бюджету, отриманих на вказану мету як гранти, міжнародна технічна допомога, благодійні внески.

Ці заходи стосуються коштів державного бюджету. Але водночас п. 13 постанови № 65 органам місцевого самоврядування рекомендовано також затвердити заходи щодо економного та раціонального використання бюджетних коштів.

Тож якщо в вашому регіоні прийняті заходи, подібні Заходам, затвердженим постановою № 65, то проводити ремонт приміщення дитячого садка за кошти загального фонду не можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі