Теми статей
Обрати теми

Щодо утримання військового збору при сплаті аліментів

Державна фіскальна служба України
Лист від 12.02.2015 р. № 339/4/99-99-19-01-01-13 (витяг)

<…>

Оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Податкового кодексу України (далі — Кодекс), відповідно до п.п. 164.2.1 п. 164.2 ст. 164 якого до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід у вигляді заробітної плати, нарахований (виплачений) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту).

Законом України від 31.07.2014 р. № 1621-VII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України», зокрема, підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу доповнено пунктом 161, згідно з яким тимчасово, до 1 січня 2015 року, встановлюється військовий збір.

Законом України від 28.12.2014 р. № 71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» продовжено оподаткування доходів військовим збором до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України.

Відповідно до п.п. 1.2 п. 161підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу об’єктом оподаткування військовим збором є доходи, визначені ст. 163 Кодексу.

Згідно з п. 163.1 ст. 163 Кодексу об’єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включаються доходи, перелік яких визначено пп. 164.2.1 — 164.2.19 п. 164.2 ст. 164 Кодексу, у тому числі дохід у формі заробітної плати, що нараховується (виплачується, надається) платнику податку у зв’язку з трудовими відносинами. До зазначеного вище переліку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 Кодексу, що передбачені п.п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 Кодексу.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 Кодексу ( п.п. 1.4 п. 161підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу).

Податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника, зобов’язаний утримувати збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку збору 1,5 % ( п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Кодексу).

Водночас утримання із заробітної плати працівників за виконавчими документами, наданими підприємству державним виконавцем для примусового стягнення, здійснюють у порядку, визначеному Сімейним кодексом України (далі — СКУ) та Законом України від 21.04.99 р. № 606-XIV «Про виконавче провадження» (далі — Закон № 606).

Згідно із ст. 183 СКУ визначення розміру аліментів у частці від заробітку (доходу) матері, батька дитини, яка стягуватиметься як аліменти на дитину, визначається судом.

Розмір відрахувань із заробітної плати та інших доходів боржника вираховується із суми, що залишається після утримання податків, зборів та єдиного внеску (п. 1 ст. 70 Закону № 606).

Враховуючи зазначене, податковий агент із суми нарахованої заробітної плати зобов’язаний утримати військовий збір. Крім того, з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб база оподаткування заробітної плати визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску.

Таким чином, сума аліментів розраховується із суми заробітної плати, яка залишається після утримання військового збору, податку на доходи фізичних осіб та єдиного внеску.

Водночас згідно з п.п. 165.1.14 п. 165.1 ст. 165 Кодексу до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються аліменти, що виплачуються платнику податку відповідно до рішення суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених згідно із СКУ, за винятком виплати аліментів нерезидентом незалежно від їх розміру, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Оскільки дохід у вигляді аліментів, що виплачуються платнику податку резидентом, не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу, то відповідно він не є об’єктом оподаткування військовим збором.

<…>

Голова І. Білоус

Коментар редакції

Аліменти і військовий збір: дружба міцна не… склалася

У листі, що коментується, фіскали розглянули з погляду двох сторін «дружбу» аліментів і військового збору (ВЗ).

Зі сторони платника аліментів. Аліменти вираховуються із суми зарплати, зменшеної на усі встановлені податки, збори і ЄСВ ( ч. 1 ст. 70 Закону України «Про виконавче провадження» від 21.04.99 р. № 606-XIV, Перелік видів доходів, які враховуються при визначенні розміру аліментів на одного з подружжя, дітей, батьків, інших осіб, затверджений постановою КМУ від 26.02.93 р. № 146). Тобто спочатку із нарахованої зарплати віднімаються ПДФО, ЄСВ і ВЗ, а вже після цього — аліменти. Відповідно, сума аліментів розраховується із суми зарплати, яка залишається після утримання ВЗ. Тобто тут аліменти з ВЗ «не дружать».

Зі сторони одержувача аліментів. Не включається в загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід сума аліментів, що виплачуються за рішенням суду або за добровільним рішенням сторін у сумах, визначених згідно з Сімейним кодексом України від 10.01.2002 р. № 2947-III, за винятком виплати аліментів нерезидентом незалежно від їх розміру, якщо інше не встановлено договорами, згода на обов’язковість яких надана ВРУ ( п.п. 165.1.14 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI). Відповідно отримані аліменти теж не обкладаються ВЗ.

Дарина ДАВИДЕНКО, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі