Теми статей
Обрати теми

Граничні норми витрат для придбання меблів

Левічев Олександр, завідувач сектору контролю установ і організацій, які фінансуються з бюджету, Харківської об’єднаної державної фінансової інспекції
Наша установа планує придбати меблі — стіл, приставний стіл, шафу для одягу, шафу для документів, стільці, крісло керівника. Але як ми можемо придбати, наприклад, шафу, вартість якої 2400,00 грн., якщо постановою КМУ від 04.04.2001 р. № 332 встановлено граничний рівень вартості шафи — 700 грн.?

Так, дійсно постанова КМУ «Про граничні суми витрат на придбання автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, мобільних телефонів, комп’ютерів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного і місцевих бюджетів» від 04.04.2001 р. № 332 (далі — постанова № 332) чинна та визначає граничні розміри витрат, які можуть провести бюджетні організації для закупівлі визначеного в цій постанові майна.

Всі бюджетні організації мають додержуватись граничних розмірів витрат, визначених цією постановою.

Пунктом 2 постанови № 332 наказано органам Держказначейства під час оплати рахунків на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів дотримуватись граничних сум витрат, затверджених цією постановою. Тож органи Держказначейства при реєстрації зобов’язань та оплаті рахунків обов’язково повинні перевіряти, чи дотримані бюджетною установою вимоги постанови № 332.

Органи Держфінінспекції при проведенні ревізій фінансово-господарської діяльності також обов’язково перевіряють виконання бюджетними установами вимог постанови № 332.

Так, згідно з п. 5.5 Методичних рекомендацій щодо здійснення інспектування органами Державної фінансової інспекції України, затверджених наказом Держфінінспекції від 14.12.2011 р. № 90 (далі — Методичні рекомендації № 90), це питання перевіряється в рамках дослідження правильності формування видаткової частини кошторису за загальним та спеціальним фондами. При цьому інспектори враховують, що установами повинен забезпечуватись режим економії коштів і матеріальних цінностей. При цьому до кошторисів можуть включатись тільки видатки, передбачені законодавством, необхідність яких обумовлена характером діяльності установи та з врахуванням обмежень, визначених нормативно-правовими актами.

Під час дослідження цього питання інспектори перевіряють дотримання бюджетними установами встановлених нормативно-правовими актами граничних обсягів витрат на придбання окремих видів товарів та послуг, а також лімітів щодо їх кількості та обсягів.

Також питання дотримання граничних норм витрат, передбачених постановою № 332, перевіряється фахівцями Держфінінспекції і в рамках перевірки операцій на реєстраційних рахунках, відкритих в органах Держказначейської служби, та на рахунках в установах банків.

Так, згідно з п. 7.9 Методичних рекомендацій № 90 фахівці Держфінінспекції перевіряють дотримання установою встановлених законодавством граничних витрат на здійснення окремих видів видатків.

Для підтвердження достовірності здійснення окремих операцій проводяться зустрічні звірки (або направляються відповідні запити), наприклад, з метою підтвердження фактів поставки контрагентом товарів у асортименті, кількості та за ціною, тотожною тій, що відображена у бухгалтерському обліку та первинних документах об’єкта контролю, або на предмет достовірності обсягів виконаних робіт, за які проведено оплату, тощо.

Тож застережу: оминути перевірку зазначеного питання не вдасться і в будь-якому випадку ціни, за якими проводилось придбання товарів, будуть перевірені шляхом проведення зустрічних звірок у постачальників товарів або шляхом направлення письмових запитів.

Не слід забувати і про Заходи щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затверджені постановою КМУ від 01.03.2014 р. № 65 (далі — Заходи, постанова № 65).

Пунктом 1 цих Заходів передбачено припинення придбання меблів.

Примітками до Заходів дозволено здійснювати придбання меблів лише за рахунок коштів спеціального фонду державного бюджету, отриманих на вказану мету як гранти, міжнародна технічна допомога, благодійні внески.

Ці Заходи стосуються коштів державного бюджету. Але водночас у п. 13 постанови № 65 органам місцевого самоврядування рекомендовано також затвердити заходи щодо економного та раціонального використання бюджетних коштів.

Тож якщо в вашій місцевості затверджені і діють аналогічні обмеження для використання коштів місцевого бюджету, то здійснювати придбання меблів за кошти загального фонду кошторису взагалі заборонено.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі