Теми статей
Обрати теми

Як використати залишки субвенції

Галина МАРКОВИЧ, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів — начальник Управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України, заслужений економіст України, кандидат економічних наук
Сільська рада надала субвенцію районному бюджету на потреби школи. При цьому згідно з рішенням сесії сільської ради кошти (вільний залишок загального фонду) розпорядженням відправлено на рахунок у Казначействі за КПКВ 250380, а потім платіжним дорученням в районний бюджет. На кінець кварталу ця субвенція залишиться невикористаною. Як слід показувати таку субвенцію у квартальній звітності: як дебіторську заборгованість чи як фактичні видатки? (Київська обл.)

Відповідно до п. 32 ч. 1 ст. 2 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ) міжбюджетні трансферти — це кошти, які безоплатно і безповоротно передаються з одного бюджету до іншого.

Субвенція — це міжбюджетний трансферт для використання на певну мету в порядку, визначеному органом, який прийняв рішення про її надання ( п. 48 ч. 1 ст. 2 БКУ).

Питання складання звітності про виконання місцевих бюджетів урегульовано Інструкцією про складання органами Державної казначейської служби України фінансової та бюджетної звітності про виконання місцевих бюджетів, затвердженою наказом Держказначейської служби від 08.02.2012 р. № 49.

Пунктами 4.4.4 та 5.5.6 розд. ІV цієї Інструкції передбачено, що при складанні звітності у графі «Загальний фонд — виконано за звітний період (рік)» проставляються суми касових видатків, проведених протягом звітного періоду за рахунок коштів загального фонду місцевих бюджетів.

Отже, у звіті (місячному, квартальному) про виконання сільського бюджету відображається обсяг субвенції, який перераховано районному бюджету.

Інформація про використання коштів субвенції буде відображатися у звіті про виконання районного бюджету.

Водночас слід зазначити, що згідно із п. 13 Порядку перерахування міжбюджетних трансфертів, затвердженого постановою КМУ від 15.12.2010 р. № 1132, не використаний на кінець бюджетного періоду обсяг субвенції з одного місцевого бюджету іншому перераховується органами Казначейства в останній робочий день року до бюджету, з якого така субвенція надана, якщо інше не передбачено рішенням про місцевий бюджет, в якому вона запланована.

Тобто якщо рішенням про сільський бюджет не передбачено жодних умов стосовно спрямування залишку не використаної на кінець року субвенції, то Казначейство повертає його до сільського бюджету. У разі передбачення відповідних умов він залишається у розпорядженні районного бюджету і використовується в наступному році на цілі, визначені рішенням про сільський бюджет.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі