Теми статей
Обрати теми

Селищного голову обрано на другий строк: що із трудовими відносинами

Леся ФЕДЧЕНКО, головний редактор газети «Місцеве самоврядування»
За результатами місцевих виборів селищним головою обрано особу, яка обіймала цю посаду і до проведення виборів. Тобто поперед- ній і новообраний селищний голова — одна особа. Чи необхідно розірвати трудові відносини із вказаною особою та укласти з нею новий трудовий договір у разі такого повторного обрання на виборну посаду? (Сумська обл.)

Питання щодо правильного оформлення переобрання сільського, селищного, міського голови на новий строк є досить дискусійним. Справа у тому, що на цю категорію працівників, окрім загального для всіх трудового законодавства, поширюється ще й спеціальне законодавство з питань місцевого самоврядування.

Спочатку звернемося до загального. Так, чинний Кодекс законів про працю України (далі — КЗпП), а саме його ст. 23, передбачає три види трудових договорів: безстрокові, на визначений строк та такі, що укладаються на час виконання певної роботи. Тож, якщо брати до уваги виключно зазначені норми КЗпП, — сільський, селищний, міський голова працює у відповідному органі місцевого самоврядування (сільській, селищній, міській раді) на умовах строкового трудового договору.

Інакше кажучи, відповідна територіальна громада обирає сільського, селищного, міського голову на визначений строк — строк його повноважень.

А от щоб розібратися з тим, що являє собою поняття «строк повноважень» і коли починаються та закінчуються повноваження цих посадових осіб, маємо звернутися вже до спеціального законодавства з питань місцевого самоврядування — Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280).

Відповідно до ч. 1 ст. 42 цього Закону повноваження сільського, селищного, міського голови починаються з моменту оголошення відповідною сільською, селищною, міською виборчою комісією на пленарному засіданні ради рішення про його обрання, а закінчуються — у день відкриття першої сесії відповідної сільської, селищної, міської ради, обраної на наступних чергових місцевих виборах, або, якщо рада не обрана, з моменту вступу на цю посаду іншої особи, обраної на наступних місцевих виборах, крім випадків дострокового припинення його повноважень відповідно до ч. 1 та 2 ст. 79 Закону № 280.

У ч. 1 ст. 42 цього Закону наведено загальний випадок щодо початку і закінчення повноважень сільського, селищного, міського голови. При цьому Закон № 280 не містить окремої процедури для випадку з повторним обранням особи на посаду сільського (селищного, міського) голови.

Увага! Якщо сільським, селищним, міським головою обирається особа, яка наразі займає цю посаду, фактично його повноваження не припиняються (коло обов’язків не змінюється). Це означає, що трудові відносини між ним і відповідним органом місцевого самоврядування (сільською, селищною, міською радою) не перериваються.

Саме через це серед органів місцевого самоврядування склалася усталена практика, коли у разі обрання (переобрання на новий строк) на посаду сільського, селищного, міського голови однієї і тієї самої особи запис про припинення повноважень та звільнення з посади до її трудової книжки не вноситься, а лише робиться запис про обрання на новий строк повноважень. Підставою для внесення цього запису буде дата та номер рішення відповідної територіальної виборчої комісії про обрання голови.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі