Теми статей
Обрати теми

Новоприйняті в місяці законодавчого підвищення окладів: місяць — базовий для зарплатної індексації

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА, головний спеціаліст відділу рівня життя та моніторингу бідності
У вересні 2015 року законодавчо збільшили розмір мінімальної заробітної плати. У цьому самому місяці збільшені посадові оклади всіх працівників установ і закладів бюджетної сфери (оклади за ЄТС). Чи буде цей місяць базовим для працівників, прийнятих на роботу (не за переведенням) у вересні 2015 року? Що робити органам влади та органам місцевого самоврядування, де оклади «підтягнули» до нового розміру мінзарплати тільки тим, у кого вони виявилися менше нової «мінімалки»? Як діяти щодо «новачків» у такому місяці? (м. Харків)

У загальному випадку для індексації заробітної плати «новачків» застосовують спеціальну норму — абз. 3 п. 101 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078 (далі — Порядок № 1078). Нею встановлено, що обчислення індексу споживчих цін для індексації зарплати новоприйнятих працівників здійснюють з місяця прийняття працівника на роботу. Тому величину приросту індексу визначаємо з урахуванням індексу інфляції місяця прийняття на роботу. Такий підхід застосовують у всіх місяцях, коли не відбувається підвищення посадових окладів на законодавчому рівні.

Водночас слід ураховувати і норму п. 5 Порядку № 1078. Так, у разі підвищення розмірів мінімальної заробітної плати, а також у разі зростання грошових доходів населення без перегляду їх мінімальних розмірів місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим ( абз. 1 п. 5 Порядку № 1078).

Якщо в результаті підвищення розмірів мінімальних соцгарантій (мінзарплати) не відбувається збільшення грошового доходу (виплат, що є об’єктами індексації згідно з п. 2 Порядку № 1078), то базовий місяць не змінюється ( абз. 2 п. 5 Порядку № 1078).

Місяць, в якому збільшується посадовий оклад працівника, завжди є базовим. Тому якщо в результаті законодавчого підвищення мінзарплати відбувається збільшення окладів за посадами в установі, організації, закладі, такий місяць буде базовим як для працівників, які на момент підвищення посадових окладів працюють в установі, так і для працівників, прийнятих на роботу цього місяця.

Отже, вересень 2015 року (місяць законодавчого підвищення окладів) є базовим місяцем і для працюючих, і для «новачків», прийнятих цього місяця:

— для посад усіх тарифних розрядів з окладами за Єдиною тарифною сіткою (окремі галузі бюджетної сфери — підвищено оклади згідно з постановою КМУ «Про підвищення оплати праці працівників установ, закладів і організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 16.09.2015 р. № 731);

— для посад, оклади за якими встановлені на рівні «мінімалки» (органи влади та органи місцевого самоврядування — нові розміри мінзарплати згідно із Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» від 17.09.2015 р. № 704-VІІІ).

В інших місяцях (коли не підвищуються посадові оклади працівників на законодавчому рівні) для «новачків» застосовують абз. 3 п. 101 Порядку № 1078. Наприклад, для працівників, прийнятих у жовтні 2015 року, індекс споживчих цін наростаючим підсумком розраховують з місяця прийняття (тобто з урахуванням індексу інфляції жовтня 2015 року). Для визначення права на поточну індексацію в щомісячній таблиці для них орієнтуються на місяць, що передує місяцю прийняття працівника на роботу (у цьому випадку орієнтиром буде вересень 2015 року).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі