Теми статей
Обрати теми

Оцінка надлишків ТМЦ, виявлених під час інвентаризації

Микола ЧМЕРУК, директор Департаменту податкової, митної політики та методології бухгалтерського обліку
Який порядок оцінки виявлених під час інвентаризації, що проводиться перед складанням річної фінансової звітності, лишків таких матеріальних цінностей: 1) будівлі та споруди як завершені об’єкти; 2) об’єкти незавершеного будівництва; 3) транспортні засоби; 4) обладнання (у тому числі обчислювальна техніка та офісне обладнання); 5) інші матеріальні цінності (малоцінні необоротні матеріальні активи, запаси тощо)? Чи обов’язково для оцінки таких видів активів залучати суб’єктів оціночної діяльності або ж інвентаризаційна комісія установи може оцінити їх самостійно?

Порядок проведення інвентаризації активів і зобов’язань та оформлення їх результатів юридичними особами незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності визначено Положенням про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженим наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. № 879 (далі — Положення).

Інвентаризація проводиться з метою забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємств, установ та організацій. Під час інвентаризації активів і зобов’язань перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан, відповідність критеріям визнання і оцінка.

Відповідно до п. 20 розд. ІІ Положення бухгалтерською службою складаються звіряльні відомості активів і зобов’язань, у яких відображаються розбіжності між даними бухгалтерського обліку і даними інвентаризаційних описів (актів інвентаризації). Вартість лишків і нестач цінностей у звіряльних відомостях наводиться відповідно до їх оцінки в регістрах бухгалтерського обліку.

Відповідно до п.п. 1.3 п. 1 розд. ІІІ Положення у разі встановлення факту невідображення виконаних робіт капітального характеру (добудова поверхів, прибудова нових приміщень тощо) або часткової ліквідації будівель і споруд (знесення окремих конструктивних елементів) у бухгалтерському обліку установи визначається сума збільшення або зменшення балансової вартості об’єкта і в описі відображаються дані про проведені зміни.

Згідно з п.п. 1.5 п. 1 розд. ІІІ Положення у разі виявлення об’єктів, що не знаходяться на обліку, а також об’єктів, дані про які відсутні в обліку, до інвентаризаційного опису відсутні відомості і технічні показники про такі об’єкти вносяться, наприклад, так: щодо будівель зазначаються їх призначення, основні матеріали, з яких вони побудовані, об’єм (зовнішній чи внутрішній обмір), площа (загальна корисна площа), число поверхів, підвалів, напівпідвалів, рік побудови тощо.

Оцінка об’єктів основних засобів, зазначених у запитанні, що виявлені під час інвентаризації перед складанням річної фінансової звітності, проводиться за справедливою вартістю.

Згідно з п. 24 Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку запасів суб’ектів державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11, виявлені у процесі інвентаризації надлишки запасів оприбутковуються за чистою вартістю реалізації запасів, якщо вони реалізуються, або в оцінці можливого використання запасів, якщо вони використовуються самим суб’єктом державного сектору.

Законодавством з питань оцінки майна не встановлена обов’язковість проведення незалежної оцінки у випадках оприбуткування лишків товарно-матеріальних цінностей, що виявлені під час проведення інвентаризації.

Оцінка майна у зазначених у запитанні випадках може бути проведена комісією, яка призначається керівником суб’єкта державного сектору.

У разі необхідності суб’єкт державного сектору може залучати суб’єктів оціночної діяльності — суб’єктів господарювання для проведення незалежної оцінки.

Теги надлишки
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі