Теми статей
Обрати теми

Як розрахувати споживання електроенергії ксероксом, який належить орендарю

Костянтин НОВІКОВ, консультант
Лікарня здає в оренду частину нежитлового при- міщення фізичній особі — підприємцю для розміщення ксерокса з метою надання послуг з копіювання. Як визначити загальний обсяг споживання електроенергії ксероксом, якщо споживання електроенергії ним у режимі роботи та в режимі очікування різне? (Чернігівська обл.)

Дійсно, такі прилади, як принтер, сканер, ксерокс, мають різне споживання електроенергії в режимі фактичної роботи (печать, сканування, копіювання) та в режимі очікування. Така різниця може досягати десятків разів, і тому застосувати стандартний підхід щодо визначення споживання електроенергії в цьому випадку не можна. Проте безвихідних ситуацій не буває.

Отже, для правильного визначення споживання електроенергії ксероксом знадобиться інформація, наведена в таблиці:

№ з/п

Показник

Як визначити

1

Режим роботи ФОП

Надає ФОП у письмовій формі на ім’я головного лікаря

2

Продуктивність (швидкість друку) роботи ксерокса

Визначається на підставі технічного паспорта на ксерокс

3

Споживання електроенергії ксероксом в режимі роботи та в режимі очікування

Визначається на підставі технічного паспорта на ксерокс

4

Кількість зроблених на ксероксі копій за місяць

Надає ФОП у письмовій формі на ім’я головного лікаря щомісячно

Важливо! Таку інформацію слід відобразити в окремому Договорі про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю.

Примірну форму такого Договору затверджено наказом Фонду держмайна від 23.08.2000 р. № 1774.

Оскільки такий показник, як «Кількість зроблених на ксероксі копій за місяць», буде змінюватись щомісячно, то його достовірність напряму залежить від порядності орендаря. У зв’язку з цим, щоб зняти з себе відповідальність, адже цей показник має головне значення при проведенні розрахунку, вважаємо за необхідне в Договорі чітко визначити, що відповідальність за недостовірну інформацію щодо кількості зроблених на ксероксі копій за місяць несе виключно орендар.

Таке застереження в Договорі у разі встановлення працівниками Державної фінансової інспекції під час ревізії недостовірної інформації про кількість фактично зроблених орендарем копій та, як наслідок, необґрунтованих витрат орендодавця на покриття витрат орендаря, надасть можливість орендодавцю уникнути відповідальності.

Тепер перейдемо безпосередньо до розрахунку, який для наочності розглянемо на умовному прикладі.

Приклад. Режим роботи орендаря з 9:00 до 17:00 (8 годин), вихідний — неділя.

У вересні 2015 року кількість годин роботи орендаря дорівнювала 208 (26 днів х 8 годин). Продуктивність роботи ксерокса — 20 аркушів формату А4 на хвилину.

Споживання електроенергії складає:

— у режимі роботи — 0,55 кВт/год;

— у режимі очікування — 0,01 кВт/год.

Кількість зроблених на ксероксі копій за місяць становить 6000 шт.

Виходячи з продуктивності роботи ксерокса та кількості зроблених копій визначимо, яку кількість годин ксерокс перебував у режимі роботи.

Тривалість часу роботи ксерокса складатиме 300 хвилин (або 5 годин) за місяць (6000 копій : 20 арк./хв : 60 хв).

Маючи показник часу, який був витрачений на копіювання, визначимо, скільки ксерокс спожив електроенергії для цього.

Споживання електричної енергії ксероксом за час копіювання складатиме 2,75 кВт (5 год роботи х 0,55 кВт/год).

На перший погляд, розрахунок зроблено. Але крім цього, необхідно обов’язково визначити кількість електроенергії, яку ксерокс споживав під час перебування в режимі очікування.

Як було зазначено, за вересень 2015 року загальний час роботи ксерокса склав 208 годин, з яких 5 годин він перебував у режимі роботи (копіювання), тобто в режимі очікування він пропрацював 203 години.

Споживання електричної енергії в режимі очікування за вересень склало 2,03 кВт (203 години очікування х 0,01 кВт/год).

Отже, з урахуванням отриманих даних, загальна кількість спожитої ксероксом електроенергії склала 4,78 кВт (2,75 + 2,03).

Перемноживши цей показник на діючий тариф, ви отримаєте суму коштів, яку орендар повинен буде відшкодувати орендодавцю за спожиту електроенергію у вересні 2015 року.

Наприкінці зазначимо, що порядок проведення розрахунку споживання електричної енергії орендарю обов’язково необхідно відобразити в Договорі про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі