Теми статей
Обрати теми

Скасовані Типові штати ВНЗ III і IV рівнів акредитації, що так і не набули чинності: чи чекати на новий документ

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці
З 01.09.2015 р. скасовано Типові штатні нормативи для вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації. Чи планується затвердження нового нормативного документа з цього приводу? (Одеська обл.)

Спочатку розповімо історію спроби запровадження Типових штатних нормативів вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, затверджених наказом МОН від 11.01.2014 р. № 26 (далі — наказ № 26, Типові штати № 26), що так і не втілилася в життя. Цей нормативний документ з коментарем редакції до нього див. у газеті «Бюджетна бухгалтерія», 2014, № 6, с. 8.

Спочатку передбачалося, що наказ № 26 набуде чинності 01.09.2014 р. Набуття ним чинності дійсно чекали, оскільки сучасного аналога йому просто не існувало в законодавстві.

Однак, оскільки Типові штати № 26 виявилися недосконалими + не враховували очікуваних на той момент трансформацій у сфері вищої освіти, МОН наказом від 30.05.2014 р. № 669 відстрочило дату початку застосування наказу № 26 ще на рік — перенесло її на 01.09.2015 р. (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2014, № 25, с. 16).

До заявленої дати Рубікону ми підійшли та минули її без будь-яких нових відстрочень. А профільне Міністерство тим часом готувало сюрприз.

І ось МОН наказом від 13.10.2015 р. № 1082 визнало наказ № 26 таким, що втратив чинність. Причому втратив чинність він з 01.09.2015 р.

У чому причина такого рішення МОН? Типові штати № 26 розроблені під старий Закон України «Про вищу освіту» від 17.01.2002 р. № 2984-III, а він вже втратив чинність. Так, з вересня 2014 року діє новий Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII (далі — Закон № 1556). По суті, цей факт уже свідчить про те, що Типові штати № 26 не можуть застосовуватися у своєму первісному вигляді. Однак, на нашу думку, головна причина їх скасування криється зовсім в іншому.

Річ у тім, що Законом № 1556 передбачені вагомі реформи у вищих освітніх закладах. ВНЗ отримали автономність і самостійність у вирішенні певного кола питань. Зокрема, їх наділено правом формувати та затверджувати власний штатний розпис (п. 5 ч. 2 ст. 32 Закону № 1556). Очевидно, це і стало вирішальним чинником у скасуванні МОН наказу № 26.

Тому вважаємо, що не варто чекати від МОН нових типових штатних нормативів. ВНЗ III — IV рівнів акредитації є самостійними у виборі кількості та різноманітності тих штатних одиниць, які їм потрібні.

Увага! При цьому не забувайте: керівники повинні утримувати чисельність працівників і здійснювати фактичні витрати на оплату праці в межах затвердженого фонду зарплати.

Нагадаємо також, що розпорядники бюджетних коштів свої видатки приводять у відповідність до бюджетних асигнувань та інших показників, доведених лімітними довідками. Для цього чисельність працівників установи, запропонована до затвердження за штатним розписом, має бути приведена у відповідність до визначеного фонду оплати праці, а інші видатки — у відповідність до інших затверджених асигнувань так, щоб забезпечити виконання покладених на установу функцій.

Зауважимо: Типові штати № 26 не регламентували кількість штатних одиниць викладацького складу. При їх визначенні, як і раніше, необхідно використовувати постанову КМУ «Про затвердження нормативів чисельності студентів (курсантів), аспірантів (ад’юнктів), докторантів, здобувачів наукового ступеня кандидата наук, слухачів, інтернів, клінічних ординаторів на одну штатну посаду науково-педагогічного працівника у вищих навчальних закладах III і IV рівня акредитації та вищих навчальних закладах післядипломної освіти державної форми власності» від 17.08.2002 р. № 1134. Чи буде скасована ця постанова? Інформації про це немає. Тож продовжуємо використовувати її в роботі. Тим більше що її норми не прив’язані до будь-яких нормативно-правових актів, що існували в епоху до прийняття Закону № 1556.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі