Теми статей
Обрати теми

Матеріальна допомога за рахунок коштів місцевого бюджету

Володимир БУДЗ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Сільська рада згідно з розпорядженням голови та за рахунок коштів місцевого бюджету надає мешканцям села матеріальну допомогу на наступні потреби: на ліквідацію наслідків пожеж; на лікування; на поховання. Чи потрібно такі виплати відображати в формі № 1ДФ? Якщо так, то за якою ознакою доходів? (Волинська обл.)

Відповідно до п.п. 165.1.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються такі доходи, як сума державної та соціальної матеріальної допомоги, державної допомоги у вигляді адресних виплат та надання соціальних і реабілітаційних послуг відповідно до закону, житлових та інших субсидій або дотацій, компенсацій (включаючи грошові компенсації інвалідам, на дітей-інвалідів при реалізації індивідуальних програм реабілітації інвалідів, суми допомоги по вагітності та пологах), винагород і страхових виплат, які отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування та у формі фінансової допомоги інвалідам з Фонду соціального захисту інвалідів згідно із законом.

У вашому випадку допомога надається мешканцям села за рахунок коштів місцевого бюджету, тому необхідно звернутися до положень Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280).

Згідно з п. 1 ст. 16 цього Закону органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються цим та іншими законами власними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону.

До виключної компетенції сільської, селищної, міської ради відноситься, зокрема, затвердження програми соціально-економічного та культурного розвитку відповідної адміністративно-територіальної одиниці, цільових програм з інших питань місцевого самоврядування (п. 22 ст. 26 Закону № 280).

Статтею 34 цього Закону визначені повноваження сільської, селищної, міської ради щодо вирішення питань про надання пільг і допомоги певним категоріям населення.

Враховуючи зазначене вище, матеріальна допомога, що надається членам сільської, селищної, міської громади за рахунок коштів місцевого бюджету, не підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб за умови виконання сільською радою затвердженої програми соціально-економічного розвитку, в якій передбачено надання такої допомоги за рахунок коштів місцевого бюджету (з конкретним визначенням її напрямів, умов надання та кошторисом).

Відповідно до Довідника ознак доходів, наведеного у додатку до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, доходи у вигляді матеріальної допомоги, отримані фізичними особами за рахунок коштів місцевого бюджету (з конкретним визначенням її напрямів, умов надання та кошторисом), відображаються відповідним органом місцевого самоврядування у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ з ознакою доходу «128».

Таке ж роз’яснення можна знайти у загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі «ЗІР» ДФСУ у категорії 103.02.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі