Теми статей
Обрати теми

Працівник відбув на курси підвищення кваліфікації у вихідний день: чи надавати йому відгул

Неля СИНЬКО, начальник відділу оплати праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Працівник нашої установи направлений на курси підвищення кваліфікації, які він проходитиме в іншому населеному пункті. Щоб своєчасно прибути до місця проведення таких курсів, зазначений працівник виїхав у неділю — вихідний для нього день. Чи необхідно в такому разі надати працівникові відгул за цей вихідний день? (Херсонська обл.)

Відразу пояснимо: направлення працівника на курси підвищення кваліфікації не розглядається як службове відрядження. Це пояснюється відмінністю зазначених заходів за своєю суттю, а також тим, що їх нормативне супроводження врегульовано різними нормативно-правовими актами.

Так, при вирішенні працеоплатних питань, пов’язаних з курсами підвищення кваліфікації, слід керуватися постановою КМУ «Про гарантії і компенсації для працівників, які направляються для підвищення кваліфікації, підготовки, перепідготовки, навчання інших професій з відривом від виробництва» від 28.06.97 р. № 695 (далі — постанова № 695). Норми цієї постанови відсилають до законодавства стосовно відряджень тільки в одному випадку — при визначенні розміру добових за дні перебування в дорозі.

Для вирішення інших питань, які стосуються направлення працівника на курси підвищення кваліфікації, використання нормативної бази для відряджень під забороною. Тобто тут не застосовується Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59. Зокрема, не можна використовувати п. 10 розд. I цієї Інструкції: «Якщо працівник відбуває у відрядження у вихідний день, то йому після повернення з відрядження в установленому порядку надається інший день відпочинку».

При цьому постанова № 695 не містить окремих приписів, як вирішити «компенсаційне» питання у ситуації, коли працівник відбуває на курси підвищення кваліфікації у свій вихідний день. Тому звернемося до загальних норм трудового законодавства. Нагадаємо, що роботу у вихідний день компенсують (за згодою сторін) наданням іншого дня відпочинку або оплатою в подвійному розмірі ( ст. 72 КЗпП).

Однак у ситуації, наведеній у запитанні, працівник фактично не виконував свої посадові обов’язки у вихідний день, тобто, по суті, не залучався до роботи в цей день. Отже, тут не йдеться про компенсацію за роботу у вихідний день згідно зі ст. 72 КЗпП.

Висновок: У разі коли працівник відбуває на курси підвищення кваліфікації у свій вихідний день, такий вихідний день не компенсуютьвідгул не надають, оплату в подвійному розмірі не здійснюють. За такий день йому виплатять лише добові.

Теги відгул
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі