Теми статей
Обрати теми

Проведення ремонту сільрадою

Станкус Тетяна, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Чи може сільська рада проводити поточний та капітальний ремонти у своєму приміщенні, яке вона здає в оренду установі первинної медицини?

Перш за все нагадаємо про заборону щодо проведення ремонтів, установлену Заходами щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затвердженими постановою КМУ від 01.03.2014 р. № 65 (далі — Заходи № 65, постанова № 65).

Так, п. 1 цих Заходів передбачено припинення проведення ремонту приміщень.

Винятком є приміщення, що перебувають в аварійному стані, приміщення міністерств, утворених починаючи з 2015 року, приміщення навчальних, оздоровчих, санаторно-курортних закладів та реабілітаційних установ, ремонт яких здійснюється за рахунок коштів спеціального фонду з метою дотримання вимог санітарних норм та норм пожежної безпеки для забезпечення навчально-виховного процесу, оздоровлення дітей, санаторно-курортного лікування ветеранів війни, інвалідів та реабілітації дітей-інвалідів; крім робіт, пов’язаних з реалізацією Угоди (у формі обміну нотами) між Урядом України та Урядом Японії про надання грантової допомоги для реалізації проекту «Оновлення освітлювального обладнання Харківського державного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка».

Причому припинення проведення ремонтів стосується як поточного, так і капітального ремонту приміщень.

Примітками до п. 1 Заходів № 65 допускається проведення ремонту приміщень за рахунок коштів спеціального фонду державного бюджету, отриманих на вказану мету як гранти, міжнародна технічна допомога, благодійні внески.

Заходи № 65 поширюються на установи та організації, які фінансуються з державного бюджету.

Що стосується місцевих бюджетів, то п.п. 1 п. 13 постанови № 65 органам місцевого самоврядування рекомендовано з урахуванням затверджених цією постановою заходів затвердити протягом місяця власні заходи щодо економного та раціонального використання бюджетних коштів.

Тож не виключено, що у вашому регіоні затверджені заходи щодо економії бюджетних коштів, які також передбачають заборону на проведення ремонтів за кошти загального фонду.

Якщо ж такої заборони у вашому регіоні немає або ж якщо йдеться про кошти спеціального фонду, отримані як гранти, міжнародна технічна допомога, благодійні внески, то зазначимо таке.

Відповідно до ст. 181 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII поточний ремонт майна, переданого в оренду, проводиться орендарем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором.

Капітальний ремонт майна, переданого в оренду, проводиться орендодавцем або іншим балансоутримувачем цього майна за його рахунок, якщо інше не встановлено договором.

Тож умови проведення поточного та капітального ремонтів повинні бути встановлені у договорі оренди майна.

Таким чином, сільрада може провести поточний та капітальний ремонти приміщення, яке здане в оренду, але за умови, що в договорі оренди прописано, що обидва види ремонту має здійснювати балансоутримувач (орендодавець) майна — сільрада.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі