Теми статей
Обрати теми

Відпускні після звільнення: чи бути ЄСВ

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці
Під час розрахунку середньої зарплати для оплати періоду щорічної відпустки не врахували премію, нараховану держслужбовцю-інваліду в розрахунковому періоді. Помилку виявили після звільнення працівника. Що робити з ЄСВ у цьому випадку? Чи здійснювати утримання 6,1 % і нарахування 8,41 % із суми донарахування після звільнення? Чи є сума донарахованих відпускних виплатою за невідпрацьований час?

Порядок нарахування та сплати ЄСВ визначено Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 р. № 2464-VI (далі — Закон № 2464).

Цим Законом для осіб, яким після звільнення нарахована зарплата (дохід) за відпрацьований час або згідно з рішенням суду — середня зарплата за вимушений прогул, встановлений спеціальний порядок нарахування ЄСВ (див. ч. 2 ст. 7 Закону № 2464). По таким особам ЄСВ нараховують на суму, яка визначається шляхом ділення зарплати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які її нараховано.

Увага! Зазначений вище порядок не поширюється на виплати за невідпрацьований час, нараховані працівникам після їх звільнення. З таких виплат ЄСВ справляти не потрібно.

Для того щоб визначити, чи належить виплата, нарахована звільненому працівникові, до виплат за невідпрацьований час, слід звернутися до Інструкції зі статистики заробітної плати від 13.01.2004 р. № 5. У її п.п. 2.2.12 наведений вичерпний перелік виплат, які є виплатами за невідпрацьований час. В їх число входить оплата відпусток, а також суми грошових компенсацій у разі невикористання щорічних (основної та додаткових) відпусток і додаткових відпусток працівникам, які мають дітей, у розмірах, передбачених законодавством.

Отже, сума відпускних, нарахована колишньому працівнику після звільнення у зв’язку з виправленням раніше допущеної помилки, не включається до бази справляння ЄСВ. Адже ця виплата є виплатою за невідпрацьований час. Тож ЄСВ з неї ні в частині нарахувань, ні в частині утримань справляти не потрібно. Також не потрібно відображати «забуті» відпускні у звітності з ЄСВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі