Теми статей
Обрати теми

Норми на ремонтні роботи

Новіков Костянтин, консультант
Які норми необхідно застосовувати під час проведення поточного ремонту за рахунок коштів лікарні? Які норми використовувати під час фарбування, ґрунтування, шпаклювання, біління тощо? Раніше лікарня застосовувала ДБН Д.1.1-1-2000, які рекомендували контролюючі органи під час проведення перевірок. На теперішній час діє ДСТУ Б Д.1.1-1:2013, але в ньому немає необхідних нам норм. Допоможіть знайти відповіді на наші запитання.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України з метою удосконалення кошторисно-нормативної бази у будівельному комплексі України наказом від 05.07.2013 р. № 293 затвердило Національний стандарт ДСТУ Б Д.1.1-1:2013 «Правила визначення вартості будівництва» (далі — ДСТУ або Національний стандарт), який було розроблено на заміну ДБН Д.1.1-1-2000 «Правила визначення вартості будівництва».

Як було зазначено Міністерством, положення нового ДСТУ направлені на достовірне визначення вартості будівельної продукції на всіх стадіях складання проектної документації, прозорість та спрощення механізму обчислення складових вартості будівництва.

Новий Національний стандарт набув чинності з 1 січня 2014 року.

Можна багато сперечатись на предмет того, чи дійсно з прийняттям ДСТУ спростився механізм обчислення складових вартості будівництва, але можна однозначно констатувати факт про те, що з його прийняттям виникло багато запитань.

Зазначимо: ДБН Д.1.1-1-2000 «Правила визначення вартості будівництва», що втратили чинність, не містили норм, які необхідно було використовувати для означених у запитанні робіт, а встановлювали основні правила визначення вартості нового будівництва, розширення, реконструкції та технічного переоснащення підприємств, будівель і споруд, ремонту житла, об’єктів соціальної сфери і комунального призначення та благоустрою, а також реставрації пам’яток архітектури та містобудування. Проте в зазначених ДБН Д.1.1-1-2000 було посилання на ресурсні елементні кошторисні норми, якими слід було керуватись при проведенні ремонтно-будівельних робіт, зокрема ДБН Д.2.4-2000 «Ресурсні елементні кошторисні норми на ремонтно-будівельні роботи», затверджені наказом Держбуду від 14.09.2000 р. № 201.

Діючим Національним стандартом також визначені ресурсні елементні кошторисні норми на ремонтно-будівельні роботи ДСТУ Б Д.2.4.

Отже, виходячи з видів робіт, які зазначені в запитанні, вам необхідно буде скористатись наступними ДСТУ, які затверджені наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 28.12.2012 р. № 668 і введені в дію з 1 січня 2014 року:

— ДСТУ Б Д.2.4-11:2012 «Ресурсні елементні кошторисні норми на ремонтно-будівельні роботи. Штукатурні роботи» (Збірник 11);

— ДСТУ Б Д.2.4-12:2012 «Ресурсні елементні кошторисні норми на ремонтно-будівельні роботи. Малярні роботи» (Збірник 12);

— ДСТУ Б Д.2.4-13:2012 «Ресурсні елементні кошторисні норми на ремонтно-будівельні роботи. Склярські, шпалерні та облицьовувальні роботи» (Збірник 13).

Так, ДСТУ Б Д.2.4-11:2012 (Збірник 11) містить ресурсні елементні кошторисні норми на ремонтно-будівельні роботи (витрати труда робітників-будівельників та машиністів, норми часу експлуатації будівельних машин і механізмів, норми витрат будівельних матеріалів), необхідні для визначення потреби у ресурсах при виконанні штукатурних робіт.

Цей Збірник передбачає такі види штукатурних робіт:

— ремонт штукатурки всередині будівлі;

— ремонт штукатурки фасадів;

— штукатурення поверхонь всередині будівлі;

— штукатурення фасадів;

— різні роботи.

У свою чергу, ДСТУ Б Д.2.4-12:2012 (Збірник 12) містить ресурсні елементні кошторисні норми на ремонтно-будівельні роботи (витрати труда робітників-будівельників та машиністів, норми часу експлуатації будівельних машин і механізмів, норми витрат будівельних матеріалів), необхідні для визначення потреби у ресурсах при виконанні малярних робіт.

Цей Збірник передбачає такі види малярних робіт:

— фарбування раніше пофарбованих поверхонь всередині будівлі;

— фарбування раніше пофарбованих поверхонь фасадів;

— фарбування раніше пофарбованих металевих поверхонь;

— фарбування нових поверхонь всередині будівлі;

— фарбування нових поверхонь фасадів;

— фарбування нових металевих поверхонь;

— різні роботи.

ДСТУ Б Д.2.4-13:2012 (Збірник 13) містить ресурсні елементні кошторисні норми на ремонтно-будівельні роботи (витрати труда робітників-будівельників та машиністів, норми часу експлуатації будівельних машин і механізмів, норми витрат будівельних матеріалів), необхідні для визначення потреби у ресурсах при виконанні склярських, шпалерних та облицьовувальних робіт.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі