Теми статей
Обрати теми

Молодший науковий співробітник вийшов на пенсію: коли йому належить 6 окладів

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці
У 2007 році молодший науковий співробітник досяг пенсійного віку. Оскільки на той момент стаж його наукової роботи становив 4 роки, йому призначили «звичайну» пенсію. При цьому допомога в розмірі 6 посадових окладів йому не виплачувалася. Цей працівник звільнився за власним бажанням у зв’язку з виходом на пенсію 03.09.2015 р. Чи повинні ми виплатити зазначену грошову допомогу, якщо науковий стаж його роботи на дату розірвання трудового договору становив 12 років і 6 місяців?

Спочатку з’ясуємо, у зв’язку з виходом на яку пенсію працівник звільняється у 2015 році: наукову відповідно до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.91 р. № 1977-XII (далі — Закон № 1977) або «звичайну» (за віком) відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII (далі — Закон № 1788).

Працівник, який працює на посаді молодшого наукового співробітника, може претендувати на наукову пенсію, оскільки така посада передбачена Переліком посад наукових (науково-педагогічних) працівників підприємств, установ, організацій, вищих навчальних закладів III — IV рівнів акредитації, перебування на яких дає право на призначення пенсії та виплату грошової допомоги у разі виходу на пенсію відповідно до статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», затвердженим постановою КМУ від 04.03.2004 р. № 257 (далі — Перелік). Однак при визначенні права на наукову пенсію слід дотриматися й інших умов, передбачених ст. 24 Закону № 1977. Серед них вимоги щодо досягнення особою пенсійного віку, наявності у неї страхового та наукового стажу. У ситуації, наведеній у запитанні, нам достатньо оцінити умову щодо наявності наукового стажу. Так, пенсія науковому працівнику призначається за наявності стажу наукової роботи: для чоловіків — не менше 20 років, для жінок — не менше 15 років.

У ситуації, описаній у запитанні, на момент звільнення у зв’язку з виходом на пенсію у 2015 році науковий стаж працівника становив 12 років і 6 місяців (менше наукового стажу, потрібного для призначення наукової пенсії). Отже, працівник звільняється внаслідок виходу на «звичайну» пенсію, адже наукова пенсія йому не належить унаслідок відсутності відповідного наукового стажу.

Тепер поговоримо про виплату грошової допомоги, про яку йдеться в запитанні. Для цього звернемося до ч. 19 ст. 24 Закону № 1977: «При виході на пенсію з посади наукового працівника відповідно до цього Закону науковому працівнику виплачується грошова допомога у розмірі 6 місячних посадових окладів (ставок) з урахуванням надбавок і доплат за наявності стажу роботи на посадах, визначених Переліком: для чоловіків 12,5 років, для жінок 10 років».

У нашому випадку працівник при виході на пенсію у 2015 році дійсно має відповідний стаж наукової роботи за посадою молодшого наукового співробітника (посада передбачена Переліком) для виплати 6 посадових окладів. Однак раніше ми з’ясували, що у 2015 році працівник звільняється у зв’язку з виходом на пенсію за віком згідно із Законом № 1788. А ось грошову допомогу, передбачену ч. 19 ст. 24 Закону № 1977, виплачують при виході працівника саме на наукову пенсію*.

* Зокрема, з цієї ж причини працівнику не виплатили грошову допомогу при призначенні пенсії у 2007 році.

Резюмуємо: працівник не має права на виплату грошової допомоги у розмірі 6 посадових окладів при виході на «звичайну» пенсію у 2015 році.

Якби у 2015 році працівнику призначили наукову пенсію, то йому належала б виплата грошової допомоги в розмірі 6 посадових окладів у поточному році. Тут слід пам’ятати про обмеження, яке встановлене абз. 3 п. 9 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік» від 28.12.2014 р. № 80-VIII. У 2015 році норми ч. 19 ст. 24 Закону № 1977 застосовуються в порядку та розмірах, установлених КМУ, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного та місцевого бюджетів, бюджетів фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування (на сьогодні такого порядку КМУ не існує).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі