Теми статей
Обрати теми

За себе і за того хлопця: чи буде доплата

Коновал Світлана, головний спеціаліст відділу оплати праці в бюджетній сфері Департаменту заробітної плати та умов праці
Чи встановлюється доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника завідувачу акушерсько-фізіологічного відділення обласного клінічного перинатального центру?

Під виконанням обов’язків тимчасово відсутнього працівника слід розуміти заміну працівника, відсутнього у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, відрядженням, відпусткою, виконанням громадських обов’язків тощо, коли відповідно до чинного законодавства за ним зберігається робоче місце (посада).

Працівники виконують обов’язки тимчасово відсутнього працівника одночасно з виконанням своїх основних обов’язків у межах встановленої графіком роботи (змінності) тривалості робочого дня (зміни).

Щодо доплати за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника зазначимо таке.

Питання оплати праці працівників закладів охорони здоров’я врегульовано Умовами оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затвердженими спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519).

Згідно з п. 3.1 цих Умов доплати до посадового окладу за суміщення професій (посад), виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника та розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт можуть установлюватися професіоналам, фахівцям, технічним службовцям та робітникам. Причому конкретний розмір доплати працівнику визначається залежно від складності, характеру, обсягу виконуваних робіт, ступеня затрат основного робочого часу і не може перевищувати 50 % посадового окладу за займаною ним основною посадою.

Зверніть увагу: п. 12 Заходів щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затверджених постановою КМУ від 01.03.2014 р. № 65, передбачено тимчасове припинення встановлення доплат за виконання обов’язків тимчасово відсутніх працівників. Однак така заборона не стосується лікарів, фахівців з базовою та неповною вищою медичною освітою і професіоналів з вищою немедичною освітою та наукових працівників, що допущені до медичної діяльності, молодших медичних сестер, соціальних робітників, вихователів, помічників вихователів, учителів, майстрів виробничого навчання, викладачів професійно-технічних та вищих навчальних закладів.

Разом з тим зазначені доплати не встановлюються керівникам закладів, їх заступникам, керівникам структурних підрозділів та їх заступникам (за винятком завідувачів відділень соціальної допомоги та їх заступників, завідувачів фельдшерсько-акушерських пунктів та аптечних кіосків). Це прямо зазначено в п.п. 3.1.4 Умов № 308/519.

Враховуючи викладене, завідувачу акушерсько-фізіологічного відділення обласного клінічного перинатального центру доплата за виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника встановлюватися не може.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі