Теми статей
Обрати теми

Якщо одного бухгалтера не вистачає: розбираємося зі штатами

Меренкова Світлана, головний бухгалтер — завідувач сектору бухгалтерського обліку та фінансового забезпечення Головного управління Державної служби з питань праці у Харківській області
Типовими штатними нормативами для середньої загальноосвітньої школи передбачена 1 штатна одиниця бухгалтера. Водночас згідно з міжгалузевими нормативами чисельності працівників бухгалтерського обліку за обсягом робіт і витраченим на них часом для виконання робіт у середньому на школу необхідно від 2,5 до 3 одиниць. Чи можна ввести до штатного розпису закладу додаткову штатну одиницю бухгалтера на законних підставах без скорочення штатних посад?

Відповідно до ст. 45 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651- XIV штатні розписи державних і комунальних закладів незалежно від підпорядкованості та типів установлюються відповідним органом управління освіти на підставі Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 06.12.2010 р. № 1205 (далі — Типові штати № 1205, наказ № 1205), які мають обов’язковий характер.

Дійсно, Типовими штатами № 1205 передбачено, що в тих школах, які ведуть самостійний бухгалтерський облік, уводиться не більше 1 штатної одиниці посади бухгалтера (головного бухгалтера).

На жаль, при визначенні кількості штатних одиниць бухгалтера законодавці не врахували ані кількість класів у школі (а чим більшою є кількість класів, тим більшою є штатна чисельність учителів), ані наявність матеріально-технічної бази тощо.

Для жодного бухгалтера не є секретом, що вести бухгалтерський облік у великому навчальному закладі самостійно дуже складо. А що ж робити навчальному закладу, якщо єдиний бухгалтер піде у відпустку або захворіє?

У цьому випадку є два варіанти:

1. Якщо в навчальному закладі надаються платні послуги, то можна ввести у штат одну посаду бухгалтера за рахунок коштів спеціального фонду (див. п. 4 Типових штатів № 1205).

2. Увести у штат другу посаду бухгалтера шляхом заміни у межах однієї категорії персоналу (п. 2 наказу № 1205). Наприклад, замінити посаду «інженер-електронік» на посаду «бухгалтер (з дипломом фахівця)». При цьому майте на увазі, що замінювати можна тільки ті посади, які введено до штатного розпису.

Увага! Заміна посад працівників може здійснюватися тільки в межах однієї категорії (педагогічного, господарсько-обслуговуючого тощо) персоналу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі