Теми статей
Обрати теми

Щодо перебігу строків

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України
Роз’яснення від 16.07.2015 р. № 3302-05/23289-03

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України розглянуло лист Державної фінансової інспекції України <…> щодо застосування законодавства у сфері державних закупівель та повідомляє.

Закон України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 № 1197-VII (далі — Закон) встановлює правові та економічні засади здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для забезпечення потреб держави та територіальної громади.

Відповідно до частини першої статті 10 Закону замовник безоплатно подає для оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу в порядку, встановленому цим Законом, інформацію про закупівлю, зокрема оголошення про проведення процедури закупівлі, — не пізніш як за 20 робочих днів до дня розкриття пропозицій конкурсних торгів або кваліфікаційних пропозицій, якщо цим Законом для окремих процедур закупівлі не встановлено інший строк.

Згідно з частиною третьою статті 21 Закону строк для подання пропозицій конкурсних торгів не може бути меншим, ніж 20 робочих днів з дня оприлюднення оголошення про проведення процедури відкритих торгів на веб-порталі Уповноваженого органу.

У разі обґрунтованої нагальної потреби у закупівлі продукції харчової промисловості, лікарських засобів і виробів медичного призначення строк для подання пропозицій конкурсних торгів може бути скорочено до 10 робочих днів.

При цьому відповідно до частини першої статті 253 Цивільного кодексу України перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок.

З огляду на викладене, для обчислення перебігу строків необхідно керуватися Цивільним кодексом України, який закріплює загальні положення щодо правильного обчислення строків та визначення початку перебігу строку, а також Законом, в якому визначаються строки, перебіг яких починається після настання певної події, з якою пов’язаний її початок. У такому разі перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язаний її початок, та вважається першим днем для вчинення певної дії, яка має юридичне значення.

Директор департаменту регулювання державних закупівель О. Стародубцев

Коментар редакції

Як визначити початок перебігу строків

Строки, яких повинні дотримуватися суб’єкти сфери закупівель під час здійснення процедур закупівель, визначені Законом України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 р. № 1197-VII (далі — Закон). Так, у Законі деталізовано строки за різними процедурами закупівель, а також визначено випадки їх скорочення. Додамо, що правильність визначення строків на різних етапах процедури закупівлі перевіряється контролюючими органами згідно з Методичними рекомендаціями з проведення перевірок державних закупівель Державною фінансовою інспекцією та її територіальними органами, затвердженими наказом Держфінінспекції від 02.12.2013 р. № 285 (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2015, № 30).

Оскільки у замовників постійно виникають питання щодо правильності обчислення таких строків, Мінекономрозвитку в листі, що коментується, вирішило детальніше приділити увагу цій темі.

Отже, головний акцент — для обчислення строків та визначення початку перебігу строків сторонам необхідно керуватися Цивільним кодексом України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ), а також Законом, в якому визначаються строки, перебіг яких починається після настання певної події, з якою пов’язаний її початок.

Наприклад, такими подіями є оприлюднення оголошення про проведення процедури закупівлі, подання пропозицій конкурсних торгів та їх розкриття тощо.

У такому разі перебіг строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язаний її початок, та вважається першим днем для вчинення певної дії, яка має юридичне значення. Саме такий порядок перебігу строків визначено ч. 1 ст. 253 ЦКУ.

Також варто звернути увагу на порядок обчислення строку, якщо його останній день припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день. Зокрема, якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день (ст. 254 ЦКУ).

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі