Теми статей
Обрати теми

Наказ про виплату щорічної винагороди завідувачці ДНЗ: хто має видати

Станкус Тетяна, заступник головного редактора газети «Бюджетна бухгалтерія»
Хто повинен видати наказ про виплату щорічної винагороди завідувачці комунального закладу (ясел-садка сільської ради) — сільський голова чи начальник відділу освіти?

Почнемо з того, що право на отримання щорічних винагород передбачено Законом України «Про освіту» від 23.05.91 р. № 1060-XII.

Так, згідно з п. 1 ст. 57 цього Закону держава забезпечує надання педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди в розмірі до одного посадового окладу (ставки заробітної плати) за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків.

При наданні такої винагороди слід керуватися Порядком надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків, затвердженим постановою КМУ від 05.06.2000 р. № 898.

Відповідно до п. 4 цього Порядку щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам видається на підставі наказу керівника навчального закладу чи методичної установи, а керівникам — за наказом вищестоящої організації.

Щорічна грошова винагорода керівникам навчальних закладів чи методичних установ, які працюють на умовах контракту, надається незалежно від умов, визначених у контракті.

Розмір щорічної грошової винагороди не може перевищувати одного посадового окладу (ставки заробітної плати) з урахуванням підвищень.

Тепер розглянемо питання фінансування дитячих дошкільних навчальних закладів.

Законом України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» від 28.12.2014 р. № 79-VIII, який набрав чинності 01.01.2015 р., були внесені зміни до Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 р. № 2456-VI (далі — БКУ).

Згідно з цими змінами видатки на дошкільну освіту та культуру виключено з переліку видатків, які здійснюються з бюджетів сіл, їх об’єднань, селищ, міст районного значення. З цього моменту такі видатки мають здійснюватися з бюджетів міст республіканського АР Крим та обласного значення, районних бюджетів, бюджетів об’єднаних територіальних громад.

Видатки на дошкільну освіту здійснюються повністю з бюджетів міст республіканського АР Крим та обласного значення, районних бюджетів та бюджетів об’єднаних територіальних громад.

При цьому в п. 20 розд. VI БКУ було визначено, що у 2015 році з бюджетів сіл, селищ, міст районного значення ще можуть здійснюватися видатки на утримання дошкільних навчальних закладів.

Це ж положення п. 20 розд. VI БКУ було продовжено і на 2016 рік відповідно до Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо особливостей формування та виконання бюджетів об’єднаних територіальних громад» від 26.11.2015 р. № 837-VIII.

Якщо районна (міська) рада прийняла рішення про передачу коштів на здійснення таких видатків сільській, селищній, міській (міста районного значення) раді, у районному (міському) бюджеті затверджуються міжбюджетні трансферти з районного бюджету бюджетам місцевого самоврядування (з бюджету міста обласного значення бюджетам адміністративно підпорядкованих йому міст, сіл і селищ). При цьому обсяги зазначених міжбюджетних трансфертів визначаються за формулою, яка затверджується відповідною районною (міською) радою у додатку до рішення про місцевий бюджет, та не можуть бути меншими відповідних затверджених видатків бюджетів сіл, селищ, міст районного значення на 2015 рік.

Отже, якщо прийнято рішення, що у 2016 році дитячі садки будуть фінансуватися з сільського бюджету, то надавати цим бюджетом субвенцію районному бюджету не потрібно. Сільська рада має право спрямувати на утримання дитячих садків вільні залишки чи понадпланові надходження та самостійно фінансувати відповідні видатки.

У разі ж якщо дитячі садки будуть фінансуватися з районного бюджету, то сільська рада має надати субвенцію районному бюджету.

Затверджувати окремі програми для виділення коштів для дитячих садків у такому випадку не потрібно.

Нагадаємо, що будь-які субвенції надаються на договірних умовах. У договорі про надання субвенції необхідно визначити всі умови надання субвенції та напрямки її використання.

Наприкінці року не використаний обсяг субвенції повертається бюджету, з якого вона була надана, якщо в рішенні про її надання не було визначено інші умови.

Ви можете запитати — до чого ж весь цей опис ситуації з фінансуванням дошкільних навчальних закладів і яке відношення він має до поставленого запитання? Має, найбезпосередніше, оскільки питанням установлення заохочувальних та інших виплат керівнику дошкільного навчального закладу буде займатись саме той орган, який фінансує дитячий дошкільний заклад.

Тож усе залежить від того, хто саме затверджує кошторис і проводить безпосереднє фінансування дитячого садка.

Так, наприклад, якщо дитячий садок підпорядкований і підзвітний відповідній місцевій раді (сільській чи районній у даному випадку, залежно від того, з якого бюджету вирішено його фінансувати у 2016 році), фінансування цього закладу здійснює така рада, а розрахунки і бухгалтерський облік — централізована бухгалтерія ради, то наказ про виплату щорічної винагороди керівнику дитячого садка має видати саме голова відповідної ради.

Якщо ж фінансування дитячого садка проводить відділ освіти, розрахунки і бухгалтерський облік здійснюється через централізовану бухгалтерію відділу освіти, то і наказ про виплату щорічної винагороди керівнику дитячого садка має видати саме керівник відділу освіти.

До речі, саме орган, який безпосередньо проводить фінансування, може адекватно оцінити наявність коштів на проведення таких витрат.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі