Теми статей
Обрати теми

ПДФО та ВЗ при купівлі автомобіля: за яким КЕКВ проводити

Крот Юлія, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Бюджетна установа придбала уживаний автомобіль у фізичної особи. Чули від колег, що сума доходу від продажу автомобіля оподатковується ПДФО та ВЗ. Причому сплатити ці податки до бюджету має юридична особа — покупець, тобто наша установа. За яким КЕКВ у такому разі проводити видатки на сплату ПДФО та ВЗ?

Для початку нагадаємо про Заходи щодо економного та раціонального використання державних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів, утворених органами державної влади підприємств, установ та організацій, які використовують кошти державного бюджету, затверджені постановою КМУ «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» від 01.03.2014 р. № 65 (далі — Заходи). Зокрема, п. 1 цих Заходів містить чітке обмеження щодо придбання транспортних засобів за рахунок коштів державного бюджету. Відтак, якщо ваша установа фінансується з державного бюджету, то про купівлю автомобіля, на жаль, можна забути. Принаймні, до кінця цього року. Тоді як установи, які утримуються за рахунок коштів місцевого бюджету, з цього приводу мають керуватися заходами щодо економії коштів місцевого бюджету, затвердженими відповідним органом місцевого самоврядування. Та, відверто кажучи, більшість місцевих документів щодо економії дуже подібні Заходам.

І навіть якщо раптом заборона на придбання автотранспорту не включена до переліку заходів, спрямованих на економію коштів відповідного місцевого бюджету, на шляху до придбання автівки є ще одна перепона. А саме, Граничними сумами витрат на придбання легкових автомобілів, меблів, іншого обладнання та устаткування, комп’ютерів, придбання і утримання мобільних телефонів державними органами, а також установами та організаціями, які утримуються за рахунок державного бюджету, затвердженими постановою КМУ від 04.04.2001 р. № 332, встановлено вартісне обмеження витрат на купівлю службового автомобіля — 60000 грн. Тож справді єдиним виходом залишається придбання уживаного автомобіля «з рук».

Що стосується порядку оподаткування доходу від продажу автотранспорту, то тут слід звернутися до Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ). Так, згідно з абз. 1 п. 173.2 ПКУ дохід, отриманий платником податку від продажу протягом звітного (податкового) року одного транспортного засобу, не підлягає оподаткуванню. Натомість якщо фізична особа продає залізного коня вдруге (втретє і т. д.) протягом одного року, дохід від його продажу обкладатиметься податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 5 % ( абз. 2 п. 173.2 ПКУ).

Інформацію про черговість продажу рухомого майна зобов’язаний надати продавець у окремій заяві або у договорі купівлі-продажу. Цього вимагає п. 173.3 ПКУ.

Слід також зазначити, що ПДФО сплачують за рахунок доходу фізособи. З огляду на це необхідно заздалегідь узгодити з продавцем суму, яку він отримає на руки (за вирахуванням податків та зборів). Відповідно у договорі купівлі-продажу транспортного засобу слід указати суму, збільшену на суму ПДФО та військового збору (ВЗ), тобто «із запасом».

Пам’ятайте: у разі купівлі автомобіля безпосередньо у фізособи юридична особа — покупець вважається податковим агентом платника податку та зобов’язана нарахувати і сплатити ПДФО до бюджету ( п. 173.3 ПКУ). Отже, ваші колеги мають рацію. Дійсно, у випадку придбання автомобіля у фізичної особи обов’язок сплати ПДФО лягає на плечі установи.

І ще один важливий момент: дохід фізособи від продажу автомобіля слід відобразити в Податковому розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за формою № 1ДФ з ознакою «105». Причому зробити це слід незалежно від того, обкладається дохід від продажу ПДФО чи ні. Якщо дохід неоподатковуваний (перший продаж автомобіля за рік), у графах 4а і 4 будуть прочерки. Якщо ж дохід від продажу авто підлягає оподаткуванню, у відповідних графах розрахунку слід указати суму ПДФО.

Окрім того, з доходу фізособи від продажу другої і наступних автівок потрібно утримати ВЗ за ставкою 1,5 %. Загалом підхід до оподаткування ВЗ є аналогічним правилам обкладання ПДФО.

Видатки на сплату ПДФО та ВЗ при купівлі авто слід планувати та проводити за тим самим КЕКВ, що й інші витрати на придбання основних засобів. Таким чином, відповідно до п.п. 3.1.1 Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 р. № 333, такі видатки будуть здійснюватися за КЕКВ 3110 «Придбання обладнання і предметів довгострокового користування».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі