Теми статей
Обрати теми

Щодо оплати праці завідувача навчально-методичного кабінету ВНЗ

Міністерство соціальної політики України
Лист від 10.03.2016 р. № 246/13/84-16

Департаментом заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики України розглянуто листа і в межах компетенції повідомляється.

Умови та розміри оплати праці працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ визначаються згідно з наказами Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 «Про затвердження Iнструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» (далі — Iнструкція № 102) та від 26.09.2005 р. № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ».

Відповідно до пункту 40 Iнструкції № 102 учителям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам професійно-технічних навчальних закладів, старшим викладачам та викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації за керівництво предметними, цикловими та методичними комісіями провадиться додаткова оплата в розмірі 10 — 15 відсотків ставки заробітної плати.

Згідно з пунктом 51 Iнструкції № 102 викладачам, старшим викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації за завідування вечірніми, заочними відділеннями, відділеннями за спеціальністю (однією або декількома спорідненими) провадиться додаткова оплата у розмірі 15 відсотків ставки заробітної плати.

При цьому доплата за завідування відділеннями провадиться при відсутності штатної посади завідувача відділення.

Зазначені доплати не передбачені керівним працівникам, в тому числі завідувачу навчально-методичного кабінету вищого навчального закладу.

Водночас згідно з пунктом 91 Iнструкції № 102 керівним працівникам закладів освіти надано право вести викладацьку роботу, але не більше 9 годин на тиждень або 360 годин на рік, якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку).

Отже, у випадках, коли керівним працівникам навчальних закладів I — II рівнів акредитації, в тому числі завідувачу навчально-методичного кабінету, під час тарифікації дозволено виконувати викладацьку роботу з предметів навчального плану, при викладанні яких передбачено доплати, або покладено обов’язки класного керівника, завідування навчальними кабінетами, заочними відділеннями, лабораторіями, доручено керівництво предметними, цикловими та методичними комісіями, за виконання яких передбачена доплата, таким працівникам ця доплата провадиться у встановлених Iнструкцією відсотках пропорційно обсягу викладацької роботи.

Розмір доплати визначається із ставки заробітної плати викладача відповідної кваліфікаційної категорії, встановленої за наслідками атестації, та відображається в тарифікаційному списку педагогічних працівників вищого навчального закладу і включається до розміру загальної суми заробітної плати працівника.

Директор Департаменту О. Товстенко

Коментар редакції

Встановлюємо доплати завідувачу навчально-методичного кабінету: за керівництво цикловою комісією та за завідування заочним відділенням

Приводом для звернення за роз’ясненням до фахівців Мінсоцполітики було запитання нашого читача. Запитання полягало у такому:

«Посада завідувача заочним відділенням у вищому навчальному закладі II рівня акредитації відсутня, оскільки кількість студентів складає 66 осіб. Чи має право викладач цього вищого навчального закладу, якого переведено на посаду завідувача навчально-методичного кабінету, на додаткові доплати:

— за керівництво цикловою комісією — 15 %;

— за завідування заочним відділенням — 15 %?»

Пояснимо, у чому полягає проблема. Справа в тому, що згідно з пп. 40 та 51 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом МОН від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), відповідні доплати призначаються викладачам та старшим викладачам вищих навчальних закладів (ВНЗ) I та II рівнів акредитації. Якщо буквально дотримуватися цих положень, то випливає, що завідувач навчально-методичного кабінету не має права на доплату за керівництво цикловою комісією та на доплату за завідування заочним відділенням, оскільки цей працівник не займає посаду викладача або старшого викладача вишу I — II рівнів акредитації.

Однак у своїх роз’ясненнях ЦК Профспілки працівників освіти і науки України стало на бік педпрацівника (http://www.pon.org.ua). Так, фахівці профспілки посилаються на п. 91 Інструкції № 102, згідно з яким керівні працівники закладів освіти, до яких належить і завідувач навчально-методичного кабінету, можуть вести викладацьку діяльність в цьому закладі, але не більше 360 годин на рік, якщо вони за основною посадою отримують повний посадовий оклад (ставку). Тож додаткова оплата за керівництво цикловою комісією та за завідування заочним відділенням може провадитись і завідувачу навчально-методичного кабінету, якщо він веде викладацьку роботу незалежно від її обсягу.

Враховуючи наведене, цілком доцільним є запитання читача: чи можливо встановити завідувачу навчально-методичного кабінету вищезазначені доплати?

При відповіді на це запитання фахівці Мінсоцполітики розтлумачили, що якщо під час тарифікації завідувачу навчально-методичного кабінету дозволено виконувати викладацьку роботу з предметів навчального плану, при викладанні яких передбачено завідування навчальними кабінетами, заочними відділеннями, доручено керівництво предметними, цикловими та методичними комісіями, за виконання яких передбачена доплата, такому працівнику ця доплата провадиться у встановлених Iнструкцією № 102 відсотках пропорційно обсягу викладацької роботи.

Це означає, що саме під час тарифікації педагогічним працівникам встановлюються доплати та надбавки і розраховується фонд оплати праці на місяць. Нагадаємо, що тарифікацію проводить тарифікаційна комісія, створена відповідно до наказу керівника навчального закладу. Саме на підставі рішення тарифікаційної комісії, узгодженого з профспілковим комітетом, а пізніше оформленого у вигляді тарифікаційного списку та погодженого з вищим за рівнем освітнім органом, керівник закладу освіти видає наказ (розпорядження) про встановлення доплат і надбавок педагогічним працівникам.

Розмір таких доплат визначається із ставки заробітної плати викладача відповідної кваліфікаційної категорії, встановленої за наслідками атестації, і включається до розміру загальної суми заробітної плати працівника.

Із вищезазначеного можна зробити висновок: завідувачу навчально-методичного кабінету ВНЗ I — II рівнів акредитації, який веде викладацьку роботу, цілком правомірно встановити доплати за керівництво цикловою комісією та за завідування заочним відділенням. Але при прийнятті такого рішення необхідно дотримуватись усіх вимог щодо порядку проведення тарифікації, передбачених Інструкцією № 102 та іншими чинними нормативними актами стосовно цього питання.

Володимир БУДЗ, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі