Теми статей
Обрати теми

Чи можна включати до складу комітету з конкурсних торгів депутатів сільських (селищних) рад

Дуброва Ярослава, начальник відділу Департаменту безпеки ПАТ «АК «Київводоканал»
У Законі про державні закупівлі визначено, що до складу комітету з конкурсних торгів не можуть входити посадові особи та представники учасників, члени їх сімей, а також народні депутати України, депутати Верховної Ради АР Крим та депутати міської, районної у місті, районної, обласної ради. Поясніть, чи поширюється така заборона на депутатів сільських (селищних) рад? Чи може установа включати таких осіб до складу комітету з конкурсних торгів?

Для того щоб відповісти на це запитання, давайте визначимо, які вимоги щодо створення комітету з конкурсних торгів передбачені законодавством.

Комітет з конкурсних торгів (далі — конкурсний комітет) — це службові (посадові) та інші особи замовника (генерального замовника), призначені відповідальними за організацію та проведення процедур закупівлі згідно із Законом України «Про здійснення державних закупівель» від 10.04.2014 р. № 1197-VII (далі — Закон № 1197).

Наведене визначення конкурсного комітету також передбачено в п. 1 Типового положення про комітет з конкурсних торгів, затвердженого наказом Мінекономіки від 26.07.2010 р. № 916 (далі — Типове положення).

При цьому механізм створення та порядок роботи конкурсного комітету передбачено законодавцем у ст. 11 Закону № 1197, а також у Типовому положенні.

Замовник створює конкурсний комітет із числа службових (посадових) та інших осіб у кількості не менше 5 осіб.

Разом з тим у ч. 2 ст. 11 Закону № 1197 сказано, що замовник не має права включати до складу конкурсного комітету народних депутатів України, депутатів міської, районної у місті, районної, обласної ради, а також посадових осіб і представників учасників, членів їх сімей.

При цьому згідно з абз. 6 ст. 1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280) представницький орган місцевого самоврядування — це виборний орган (рада), який складається з депутатів і відповідно до закону наділяється правом представляти інтереси територіальної громади і приймати від її імені рішення.

Відповідно до ч. 2 ст. 2 Закону № 280 місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Також варто зазначити, що відповідно до ч. 1 ст. 2 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» від 11.07.2002 р. № 93-IV депутат сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради є представником інтересів територіальної громади села, селища, міста чи їх громад, який відповідно до Конституції України і закону про місцеві вибори обирається на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування на строк, установлений Конституцією України.

Таким чином, сільська рада, селищна рада, міська рада, районна та обласна ради — це різні представницькі органи місцевого самоврядування. При цьому депутат сільської ради є представником громади села, а депутат селищної ради — громади селища. Разом з тим депутат міської, районної у місті, районної, обласної ради є представником інтересів територіальної громади міста чи їх громад.

З огляду на це, Закон № 1197 не забороняє депутату сільської, селищної громади бути членом конкурсного комітету. При цьому варто нагадати: замовник має створювати конкурсний комітет тільки з числа своїх працівників (службових (посадових) та інших осіб замовника), тобто такий депутат має бути особою замовника.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі