Теми статей
Обрати теми

Щодо звільнення від ПДВ операцій з постачання освітніх послуг

Лист від 15.03.2016 р. № 5577/6/99-99-19-03-02-15

Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника податку щодо порядку застосування режиму звільнення від оподаткування ПДВ, визначеного підпунктом «ґ» підпункту 197.1.2 пункту 197.1 статті 197 Податкового кодексу України (далі — ПКУ), та, керуючись статтею 52 ПКУ, повідомляє.

Відповідно до підпункту 197.1.2 пункту 197.1 статті 197 ПКУ режим звільнення від оподаткування ПДВ поширюється на операції з постачання послуг із здобуття вищої, середньої, професійно-технічної та дошкільної освіти навчальними закладами, у тому числі навчання аспірантів і докторантів, навчальними закладами, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також послуг з виховання та навчання дітей у будинках культури, дитячих музичних, художніх, спортивних школах і клубах, школах мистецтв та послуг з проживання учнів або студентів у гуртожитках.

При цьому до таких послуг належать послуги з усіх видів освітньої діяльності, які постачаються вищими навчальними закладами I — IV рівнів акредитації, у тому числі для здобуття іншої вищої та післядипломної освіти ( підпункт «ґ» підпункту 197.1.2 пункту 197.1 статті 197 ПКУ).

На сьогодні Законом України від 01 липня 2014 року № 1556-VII «Про вищу освіту» (далі — Закон № 1556) не передбачено присвоєння вищим навчальним закладам рівнів акредитації.

Водночас під вищим навчальним закладом розуміється окремий вид установи, яка є юридичною особою приватного або публічного права, діє згідно з виданою ліцензією на провадження освітньої діяльності на певних рівнях вищої освіти, проводить наукову, науково-технічну, інноваційну та/або методичну діяльність, забезпечує організацію освітнього процесу і здобуття особами вищої освіти, післядипломної освіти з урахуванням їхніх покликань, інтересів і здібностей (підпункт 7 пункту 1 статті 1 Закону № 1556).

При цьому освітня діяльність — це діяльність вищих навчальних закладів, що провадиться з метою забезпечення здобуття вищої, післядипломної освіти і задоволення інших освітніх потреб здобувачів вищої освіти та інших осіб (підпункт 16 пункту 1 статті 1 Закону № 1556).

Освітня діяльність у сфері вищої освіти провадиться вищими навчальними закладами, науковими установами (для підготовки фахівців ступеня доктора філософії) на підставі ліцензій, які видаються центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України згідно із Законом № 1556 (пункт 1 статті 24 Закону № 1556).

Відомості про кожен вищий навчальний заклад, видані йому ліцензії та сертифікати про акредитацію містяться у Реєстрі вищих навчальних закладів (далі — Реєстр) та є відкритими і оприлюднюються відповідно до вимог Закону України «Про доступ до публічної інформації», у тому числі у формі відкритих даних (пункт 2 статті 8 Закону № 1556).

Враховуючи викладене, режим звільнення від оподаткування ПДВ, визначений підпунктом «ґ» підпункту 197.1.2 пункту 197.1 статті 197 ПКУ, поширюється на операції з постачання послуг з усіх видів освітньої діяльності, які постачаються вищими навчальними закладами, у тому числі для здобуття іншої вищої та післядипломної освіти, за умови, що такі заклади здійснюють освітню діяльність на підставі ліцензії, виданої Міністерством освіти України, та перебувають у Реєстрі.

Голова Р. Насіров

Коментар редакції

Коли освітні послуги звільняються від обкладення ПДВ

У листі, що коментується, ДФСУ розглянула питання щодо звільнення від обкладення ПДВ послуг із надання освіти вищими навчальними закладами (далі — ВНЗ).

Так, згідно із п.п. «ґ» п.п. 197.1.2 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ) звільняються від обкладення ПДВ операції з постачання послуг із здобуття вищої, середньої, професійно-технічної та дошкільної освіти навчальними закладами, у тому числі навчання аспірантів і докторантів, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також послуг з виховання та навчання дітей у будинках культури, дитячих музичних, художніх, спортивних школах і клубах, школах мистецтв та послуг з проживання учнів або студентів у гуртожитках.

При цьому до таких послуг, зокрема, належать послуги з усіх видів освітньої діяльності, які постачаються ВНЗ I — IV рівнів акредитації, у тому числі для здобуття іншої вищої та післядипломної освіти.

Оскільки за часів існування ПКУ система вищої освіти зазнала певних змін та нині Законом України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII (далі — Закон № 1556) не передбачено присвоєння ВНЗ рівнів акредитації, фіскали звернули увагу на цей момент та зазначили, за яких умов операції з постачання послуг з освітньої діяльності ВНЗ звільняються від обкладення ПДВ. Ось ці умови:

1) ВНЗ провадить освітню діяльність у сфері вищої освіти на підставі ліцензії, яка видається центральним органом виконавчої влади у сфері освіти і науки (тобто МОН).

При цьому освітня діяльність — це діяльність ВНЗ, що провадиться з метою забезпечення здобуття вищої, післядипломної освіти і задоволення інших освітніх потреб здобувачів вищої освіти та інших осіб (п.п. 16 п. 1 ст. 1 Закону № 1556).

Загальні вимоги до ліцензування освітньої діяльності у сфері вищої освіти визначені в Ліцензійних умовах провадження освітньої діяльності закладів освіти, затверджених постановою КМУ від 30.12.2015 р. № 1187;

2) ВНЗ перебуває у Реєстрі вищих навчальних закладів. Інформація про ВНЗ, що внесено до такого Реєстру, розміщена на сайті МОН.

Таким чином, при виконанні наведених вимог операції з надання послуг, пов’язаних з освітньою діяльністю ВНЗ, звільняються від обкладення ПДВ.

Поряд з цим ВНЗ відповідно до законодавства та статуту мають право надавати фізичним та юридичним особам платні послуги за умови забезпечення надання належного рівня освітніх послуг як основного статутного виду діяльності. Про це зазначено у ст. 73 Закону № 1556.

Нагадаємо, що заклади освіти мають право надавати лише ті платні послуги, які фігурують у Переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форм власності, затвердженому постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796 (далі — Перелік).

Зокрема, до платних послуг у сфері освітньої діяльності, що мають право надаватися закладами системи освіти, належать:

— послуги з навчання студентів, курсантів для здобуття другої вищої освіти, крім випадків, коли право на безоплатне здобуття другої вищої освіти надано законодавством;

— викладання здобувачам вищої освіти однієї чи кількох дисциплін (предметів) англійською та/або іншими іноземними мовами поряд з викладанням відповідно до навчального плану зазначеної дисципліни (предмета) державною мовою, крім випадків, коли таке викладання передбачене навчальними планами;

— підготовка, перепідготовка, підвищення кваліфікації кадрів, навчання для здобуття громадянами післядипломної освіти понад державне замовлення в межах ліцензійного обсягу;

— навчання студентів, курсантів, аспірантів, докторантів з числа іноземців, осіб без громадянства, які постійно проживають в Україні; осіб, яким надано статус біженця в Україні; осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту; осіб, яким надано статус закордонного українця і які перебувають в Україні на законних підставах; стажування іноземців та осіб без громадянства, крім випадків, коли право на безоплатне здобуття ними вищої освіти передбачено законодавством, тощо.

Тож для того щоб зорієнтуватися, чи належать ті чи інші платні послуги до освітньої діяльності, необхідно звернутися до Переліку.

Нагадаємо, що до послуг, на які поширюється режим звільнення від обкладення ПДВ, також належать послуги, визначені в пп. «д» — «й» п.п. 197.1.2 ПКУ, а саме:

— навчання слухачів підготовчих відділень ВНЗ;

— повторне вивчення відрахованими студентами (курсантами) окремих дисциплін і курсів з подальшим складенням іспитів;

— навчання аспірантів і докторантів;

— приймання кандидатських іспитів;

— надання наукових консультацій для осіб, які підвищують кваліфікацію самостійно;

— довузівська підготовка;

— проведення лекцій з питань науки і техніки, культури та мистецтва, фізичної культури і спорту, правових знань, туризму і краєзнавства;

— надання консультацій для учнів, вихованців, студентів, курсантів понад обсяги, встановлені навчальними планами і програмами, для аспірантів, докторантів;

— організація літніх мовних курсів, шкіл, семінарів; групових та індивідуальних занять фізичною культурою та спортом на стадіонах, у спортивних залах і плавальних басейнах, на тенісних кортах для дітей, учнів і студентів.

Вікторія МАТВЄЄВА, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі