Теми статей
Обрати теми

Заняття у спортивних гуртках: чи звільняються такі послуги ВНЗ від ПДВ

Матвєєва Вікторія, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Вищий навчальний заклад має ліцензію МОН на провадження освітньої діяльності у сфері вищої освіти. Така діяльність передбачає надання освітніх послуг з метою забезпечення здобуття вищої, післядипломної освіти та задоволення інших освітніх потреб здобувачів вищої освіти та інших осіб. Також заклад надає послуги з проведення занять у спортивних гуртках у позанавчальний час. Чи правильно такі послуги віднести до заходів за спортивними напрямами, які проводяться у позанавчальний час? Чи звільняються зазначені послуги від обкладання ПДВ?

Вищий навчальний заклад (далі — ВНЗ) відповідно до законодавства та статуту може надавати фізичним та юридичним особам платні послуги за умови забезпечення надання належного рівня освітніх послуг як основного статутного виду діяльності. Таке право ВНЗ передбачено в ст. 73 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII.

При цьому державні та комунальні ВНЗ можуть надавати платні освітні та інші послуги відповідно до переліку, затвердженого Кабміном. На сьогодні таким є Перелік платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форм власності, затверджений постановою КМУ від 27.08.2010 р. № 796 (далі — Перелік № 796).

Давайте розберемось, до якого виду платних послуг належать послуги з проведення занять у спортивних гуртках у позанавчальний час.

Так, у п. 1 Переліку № 796 наведено платні послуги у сфері освітньої діяльності. Зокрема, серед таких послуг зазначено організацію, проведення у позанавчальний час (у тому числі канікули, святкові та вихідні дні) заходів за освітнім, науковим, технічним, художнім, туристичним, екологічним, спортивним, оздоровчим та гуманітарним напрямами, крім тих, що фінансуються за рахунок коштів загального фонду державного та місцевих бюджетів (п.п. 15 п. 1 Переліку № 796). Ймовірно, саме такі платні послуги мав на увазі читач, формулюючи своє запитання.

Але справа у тому, що послуги з проведення занять у спортивних гуртках у позанавчальний час, які надає ВНЗ, та вищезазначені послуги з проведення у позанавчальний час заходів за спортивними напрямами — це різні види послуг. Проведення занять у спортивних гуртах — це систематичні заняття у гуртках в певний час з постійними відвідувачами. А заходи за спортивними напрямами проводяться з метою порівняння досягнень спортсменів та визначення переможців з певних видів спорту. Крім того, спортивні заходи проводять у вигляді спортивних змагань та/або навчально-тренувальних зборів. Більш детальна інформація про організацію та проведення спортивних заходів є в Законі України «Про фізичну культуру і спорт» від 24.12.93 р. № 3808-XII.

Таким чином, послуги з проведення занять у спортивних гуртках у позанавчальний час не належать до послуг у сфері освітньої діяльності. Для того щоб визначитися, до якої категорії платних послуг вони належать, пропонуємо звернутися до інших пунктів Переліку № 796.

Так, у п. 4 цього Переліку наведено платні послуги у сфері охорони здоров’я, відпочинку, дозвілля, оздоровлення, туризму, фізичної культури та спорту.

Зокрема, до таких послуг віднесено проведення групових та індивідуальних занять з фізичної культури та спорту з використанням відповідної матеріально-технічної бази навчальних закладів, якщо це не передбачено навчальними планами та не належить до діяльності, що фінансується за рахунок коштів загального фонду державного та місцевих бюджетів.

З огляду на це, послуги з проведення занять у спортивних гуртках у позанавчальний час все ж таки правильно віднести до різновиду послуг у сфері охорони здоров’я, відпочинку, дозвілля, оздоровлення, туризму, фізичної культури та спорту, а не до послуг у сфері освітньої діяльності.

Тепер розберемося, чи звільняються від обкладення ПДВ послуги з проведення занять у спортивних гуртках у позанавчальний час.

Перелік операцій з постачання послуг, які звільнені від обкладення ПДВ, наведено в ст. 197 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI (далі — ПКУ).

Відповідно до п.п. 197.1.2 ПКУ режим звільнення від оподаткування поширюється на операції з постачання послуг із здобуття вищої, середньої, професійно-технічної та дошкільної освіти навчальними закладами, у тому числі навчання аспірантів і докторантів, навчальними закладами, що мають ліцензію на постачання таких послуг, а також послуг з виховання та навчання дітей у будинках культури, дитячих музичних, художніх, спортивних школах і клубах, школах мистецтв та послуг з проживання учнів або студентів у гуртожитках.

При цьому до таких послуг, зокрема, належать послуги з організації групових та індивідуальних занять фізичною культурою та спортом на стадіонах, у спортивних залах і плавальних басейнах, на тенісних кортах для дітей, учнів і студентів ( п.п. «й» п.п. 197.1.2 ПКУ).

Оскільки послуги з проведення занять у спортивних гуртках у позанавчальний час можна віднести до різновиду послуг з організації групових та індивідуальних занять фізичною культурою та спортом, вони звільняються від обкладення ПДВ за умови їх надання дітям, учням та студентам.

До речі, в листі від 15.03.2016 р. № 5577/6/99-99-19-03-02-15 ДФСУ розглянула питання щодо звільнення від обкладення ПДВ освітніх послуг ВНЗ (див. с. 6 цього номера газети).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі